ΥΓΕΙΑ
Τρόφιμα εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά, με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών
Τι ζητά η ΕΚΠΟΙΖΩ - Νέο πρόγραμμα αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, από τα οποία φιλοδοξεί να εξαγάγει τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EXCEL4MED» διενεργείται έρευνα, παράλληλα σε Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία, η οποία συντονίζεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκτός από την ΕΚΠΟΙΖΩ.
Σ’ αυτήν συμμετέχουν 12 ακόμα εταίροι από τις παραπάνω χώρες.
Στόχος του προγράμματος είναι η εξαγωγή – με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών – των αντιοξειδωτικών και άλλων ωφέλιμων ουσιών που υπάρχουν στα υπολείμματα εσπεριδοειδών και ροδιού, όπως στα κουκούτσια και τις φλούδες, και η ενσωμάτωσή τους σε νέα τρόφιμα, π.χ. στο τυρί σε άλμη, ή στους χυμούς. Επίσης, αναμένεται να παραχθούν χυμοί με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα.
Η πρωτοβουλία, όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας, καθώς αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, από τα οποία φιλοδοξεί να εξαγάγει τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά τους και να τα ενσωματώσει σε άλλα προϊόντα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.
ΕΚΠΟΙΖΩ: Νέα πανελλαδική έρευνα για τα εμπλουτισμένα τρόφιμα με αντιοξειδωτικά
Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) πραγματοποιεί πανελλαδική έρευνα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνώμη των καταναλωτών για τα νέα προϊόντα τροφίμων που θα παραχθούν, αξιοποιώντας τα υπολείμματα εσπεριδοειδών και ροδιού (π.χ. κουκούτσια, φλούδες).
Καλεί τους καταναλωτές να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο καθώς και να το προωθήσουν στο περιβάλλον τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη διάδοσή του. Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι ανώνυμα και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας.
Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση των καταναλωτών, το ερωτηματολόγιο είναι ήδη διαθέσιμο στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ και η συμπλήρωσή του διαρκεί 7 λεπτά.