ΥΓΕΙΑ
Τρεις υπερτροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης μετά τα 40
Σκεφτείτε να τις εντάξετε στη διατροφή σας
SHARE:
Η γήρανση είναι μια υπέροχη φυσική διαδικασία, για την οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες ως απόδειξη ότι μπορούμε να ζήσουμε άλλη μια μέρα. Αλλά, ας το παραδεχτούμε -μερικές μέρες, το να μεγαλώνεις μπορεί να είναι πραγματικά αγχωτικό. Το σώμα σας υφίσταται πολλούς τύπους αλλαγών, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, και αυτό μπορεί να είναι μια απογοητευτική εμπειρία. Ευτυχώς, υπάρχουν υπερτροφές που μπορείτε να τρώτε σε τακτική βάση για να βοηθήσετε στην επιβράδυνση αυτής της διαδικασίας.
Δείτε τρεις από αυτές, όπως τις αποκάλυψε στο eatthis.com η Lauren Manaker, διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook» και του «Fueling Male Fertility».
Φιστίκια
«Οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στα υγιή κύτταρα του σώματος και αυτή η βλάβη θεωρείται ότι συμβάλλει στη φλεγμονή και στη συσσώρευση οξειδωτικού στρες», εξηγεί η Manaker. «Συλλογικά, αυτό μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, ενώ παίζει, επίσης, θεμελιώδη ρόλο στην προώθηση χρόνιων καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά για να βοηθήσουν στην προστασία των υγιών κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα».
Ευτυχώς, η Manaker λέει ότι τα φιστίκια είναι γνωστό ότι βοηθούν στην καταπολέμηση αυτών των ελεύθερων ριζών μέσω των αντιοξειδωτικών τους ικανοτήτων. «Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Cornell και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι τα φιστίκια έχουν υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, με την αντιοξειδωτική ικανότητα των φιστικιών να συναγωνίζεται εκείνη δημοφιλών τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα βατόμουρα, τα ρόδια κ.λπ.».
«Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση μόλις μιας χούφτας φιστικιών ως μέρος της τακτικής διατροφής μπορεί να επηρεάσει θετικά την κυτταρική γήρανση και τη μακροζωία μεταξύ των ατόμων με προδιαβήτη», προσθέτει η Manaker. «Και τα φιστίκια περιέχουν, επίσης, λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό καροτενοειδές που βοηθά στην υποστήριξη της υγείας των ματιών».
Σολομός
Μια άλλη υπέροχη υπερτροφή που βοηθά στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης είναι ο σολομός, καθώς και πολλοί άλλοι τύποι λιπαρών ψαριών. «Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, ένα θρεπτικό συστατικό σημαντικό για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους ενήλικες», λέει η Lisa Young, συγγραφέας του Finally Full, Finally Slim και μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ.
«Είναι, επίσης, πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων». Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology διαπίστωσε ότι τα άτομα ηλικίας 40 και 50 ετών, των οποίων τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιείχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3, είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία και συνολική δομή του εγκεφάλου από εκείνους που είχαν χαμηλότερο αριθμό ωμέγα-3.
Κράνμπερι
Αν καταναλώνετε γενικά κράνμπερι είστε τυχεροί, καθώς η συγκεκριμένη υπερτροφή έχει βρεθεί ότι βοηθά στην επιβράδυνση της γήρανσης.
«Τα κράνμπερι είναι γεμάτα με φυτικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, ειδικά όταν εστιάζουμε στη γνωστική γήρανση», λέει η Manaker. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση που ισοδυναμεί με ένα μικρό φλιτζάνι κράνμπερι κάθε μέρα για μια περίοδο τριών μηνών μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της μνήμης και τη νευρική λειτουργία».
Φωτογραφία από Engin Akyurt από το Pixabay