Τηγανητές πατάτες: Πόσο επιβλαβείς είναι για τον οργανισμό;

Newsroom
Newsroom

Πώς μπορείτε να ετοιμάσετε και να φάτε πιο υγιεινές τηγανητές πατάτες;

Άπαντες λατρεύουν τις τηγανητές πατάτες, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι είναι ανθυγιεινές και θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ.

Οι πατάτες τηγανητές είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό καθώς αποτελούν έναν συνδυασμό υδατανθράκων σε βραστό και καμένο λάδι πολλές φορές αγνώστου ποιότητας καθώς μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Επίσης, το τηγάνισμα οδηγεί στον σχηματισμό καρκινογόνων δηλητηρίων.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα μέρη που πωλούν τηγανητές πατάτες δεν αλλάζουν το λάδι σε καθημερινή βάση. Το καυτό λάδι που ψύχεται και θερμαίνεται και πάλι οξειδώνεται είναι βλαπτικό για την υγεία.
 

Οι τηγανητές πατάτες μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως δικαιολογία για να τρώμε κέτσαπ, αλάτι και άλλες σάλτσες που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή έχουν τεχνητές γεύσεις, αρώματα, συντηρητικά και κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, οι τηγανιτές πατάτες είναι εθιστικές και γι΄αυτό τρώμε ανεξέλεγκτες ποσότητες.

Κάλιο, μαγνήσιο και Β6

Οι πατάτες ωμές ή τηγανιτές έχουν χαμηλές θερμίδες, ενώ αποτελούν μια εξαιρετική πηγή καλίου, μαγνησίου και Β6 σε σύγκριση με άλλα φυτικά προϊόντα.

Τα μέταλλα και οι βιταμίνες έχουν συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι πατάτες περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και αν τις μαγειρέψουμε, τις ψήσουμε ή τις τηγανίσουμε χωρίς τη φλούδα θα χάσουμε πολύτιμες βιταμίνες.

Έτσι, το κύριο πρόβλημα δεν είναι η ίδια η πατάτα αλλά ο τρόπος που επιλέγουμε να τη μαγειρέψουμε. Το δε ψήσιμό τους με φρέσκο ελληνικό ελαιόλαδο και μπαχαρικά στον φούρνο είναι η καλύτερη επιλογή.

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ