Θέμα «κουλτούρας και συμπεριφοράς» η συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες

Το 55% των φαρμακοποιών και 37% των γιατρών θεωρούν ότι η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα

Η μη κατανόηση των οδηγιών των γιατρών,  η μη σωστή επικοινωνία γιατρού-ασθενή, τα εμπόδια πρόσβασης στον εξειδικευμένο γιατρό, οικονομικά προβλήματα  , αλλά και θέμα κουλτούρας, είναι οι κυριότεροι λόγοι της μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες, που ?στοιχίζει? ακριβά στα συστήματα υγείας.

«Η Συμμόρφωση των Ασθενών στις θεραπείες, είναι θέμα κουλτούρας και συμπεριφοράς», ανέφερε ο καθηγητής ΕΚΠΑ  Γιάννης Υφαντόπουλος, κατά την ομιλία του  σε ημερίδα με θέμα «Η Συμμόρφωση στη θεραπεία και η Σημασία της για τους Ασθενείς και το Σύστημα Υγείας», που διοργάνωσε το DailyPharmaNews.  Πρόσθεσε ότι «η συμμόρφωση στις χρόνιες θεραπείες εμφανίζεται έως και 50% χαμηλότερη από ότι στις χρονικά περιορισμένες θεραπείες» και τόνισε την ανάγκη  δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Οργανισμού για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες, καθώς και της σχέσης κόστους αποτελέσματος.

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε ο κ. Υφαντόπουλος  το  55% των φαρμακοποιών και 37% των γιατρών θεωρούν ότι η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο 8,33% των γιατρών αγνοεί τη σημαντικότητα του θέματος. Στις μακροχρόνιες θεραπείες 55,13% των φαρμακοποιών και 46% των γιατρών θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ασθενούς, την τήρηση της αγωγής και των σωστών οδηγιών από τον θεράποντα γιατρό, ενώ 25% των γιατρών θεωρούν ότι την ευθύνη την έχει ο ασθενής. Περισσότερο από το 70% των γιατρών και των φαρμακοποιών θεωρούν ότι το ΕΣΥ πλήττεται σοβαρά από τη μη συμμόρφωση των ασθενών, ενώ τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί σε ποσοστό άνω του 60% συμφωνούν ότι οι οδηγίες των γιατρών αρκετές φορές δεν γίνονται κατανοητές από τους ασθενείς. Γιατροί και φαρμακοποιοί λένε ότι 60% των ασθενών που διακόπτουν τη θεραπεία τους το κάνουν κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων.

?Το 30% των συνταγών δεν εκτελείται σήμερα ενώ 1 στα 2 φάρμακα λαμβάνονται λάθος», ανέφερε ο Βασίλης Γραμέλλης Παθολόγος,  Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών ,ενώ ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης, τόνισε τη σημασία της σωστής επικοινωνίας μεταξύ γιατρού και ασθενή,που θα πρέπει να ενισχυθεί προς όφελος του ασθενούς.

Την σημαντική θέση που θα πρέπει να κατέχουν τα γενόσημα στις θεραπείες και κατ? επέκταση στη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας τόνισε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ Βασίλης Πενταφράγκας. «Σπαταλούνται τεράστιοι οικονομικοί πόροι, οι οποίοι θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε αποτελεσματικές και ποιοτικές θεραπείες προς όφελος των ασθενών», είπε.

Ο Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας  Κωνσταντίνος Τσιούφης, στην παρουσίαση του μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη συμμόρφωση στη θεραπεία οι καρδιολογικοί ασθενείς, λόγω συνοσηρότητας  αλλά και πολυφαρμακίας.

 Μιλώντας για τα θέματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ , ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τάκης Γεωργακόπουλος, τόνισε ότι «παραλάβαμε ένα στρεβλό σύστημα, του οποίου τις επιπτώσεις και δυσλειτουργίες αντιμετωπίζουμε ακόμη και σήμερα αν και έχουμε αλλάξει πολλά.  Θέλουμε οι δαπάνες Υγείας να είναι αποτελεσματικές, ορθολογικές και στοχευμένες» είπε χαρακτηριστικά

Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας  Βασίλης Οικονόμου. «Η ανεπαρκής διαχείριση των χρονίως πασχόντων οδηγεί στον εκτροχιασμό των δημόσιων δαπανών υγείας», είπε ο κ. Οικονόμου και τόνισε τη σημασία της πρόληψης.

 Για τα προβλήματα πρόσβασης στο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς , μίλησαν οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών΄, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και την  ανάγκη συμμετοχής τους σε κέντρα λήψης αποφάσεων που τους αφορούν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ