Τεστ αίματος ανιχνεύει πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη νόσο Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι πρόκειται για προκαταρκτική μελέτη και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες.

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανέπτυξε μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές, η οποία σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία δημοσιεύονται στο Nature. 

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα προς ένα διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η κλινική δοκιμή του έδειξε ότι έχει 90% ακρίβεια σε 373 υγιή άτομα,  με απώλεια μνήμης και σε πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ. 

Ωστόσο, οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι πρόκειται για προκαταρκτική μελέτη και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες. 

Η αιματολογική εξέταση σχεδιάστηκε από Ιάπωνες και Αυστραλούς ερευνητές, με επικεφαλής τον Κατσουχίκο Γιαναγκισάβα και τον νομπελίστα Κοΐτσι Τανάκα, και εστιάζει σε κλάσματα του β-αμυλοειδούς που καταλήγουν στο αίμα. 

Καταγράφοντας τις αναλογίες των τύπων των κλασμάτων του β-αμυλοειδούς, οι ερευνητές προβλέπουν και τα επίπεδά του στον εγκέφαλο. 


«Μέχρι την ηλικία των 60-70 ετών, περίπου το 30% των ανθρώπων εμφανίζουν σημάδια αύξησης αυτής της πρωτεΐνης στον εγκέφαλό τους και αυτό πλέον μπορεί να ανιχνευθεί με το νέο τεστ αίματος», εξηγεί ο καθηγητής Κόλιν Μάστερς του Ινστιτούτου Φλόρεϊ της Μελβούρνης. 

Ο ίδιος προβλέπει ότι σε πέντε χρόνια οι άνθρωποι μετά τα 55 ή τα 60 έτη ζωής θα κάνουν το τεστ αίματος ανά πενταετία, για να δουν κατά πόσο κινδυνεύουν να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ.   

Επί του παρόντος, η συσσώρευση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο είναι δυνατό να ανιχνευθεί με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) ή με ανάλυση δείγματος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. 

Και οι δύο αυτές μέθοδοι είναι δαπανηρές, επεμβατικές και απαιτούν χρόνο για την τελική διάγνωση. 

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ