ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις για επιχειρήσεις που καινοτομούν
Αναλυτικά όσα εξετάζονται
Σημαντικά φορολογικά αλλά και χρηματοδοτικά κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάπτυξη προϊόντων τεχνολογίας από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα προβλέπει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, η καινοτομία, ενδιαφέρει πάρα πολύ την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας νέου παραγωγικού μοντέλου για την ελληνική οικονομία. Οι νέες παρεμβάσεις θα έρθουν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στον νόμο 4935/2022, ο οποίος προβλέπει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, όπως η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη. Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο ενίσχυσης και της καινοτομίας θα πριμοδοτήσει τις ερευνητικές συνεργασίες με startup και ερευνητικά ινστιτούτα ενώ θα υπάρξουν επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη των πατεντών. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο χρηματοδοτεί τη διαδικασία μέχρι να υποβάλλει κάποιος μια νέα πατέντα και μετά θα έχει και κάποιες φοροαπαλλαγές σε περίπτωση που φέρει την πατέντα στην αγορά.
Εκπτώσεις για επενδύσεις στην καινοτομία
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα προβλέπουν:
- Eπέκταση του χρονικού ορίου των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box.
- Mειωμένη φορολογία για τις πατέντες. Σήμερα ισχύει φοροαπαλλαγή 3 ετών για τα προϊόντα από πατέντες και θα υπάρξει πρόβλεψη για μειωμένη φορολογία για άλλα επτά έτη
- Υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προιοντα έρευνας και τεχνολογίας εως και 300% από 200% που ισχύει σήμερα
- Κίνητρα με μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και αυξημένες αποσβέσεις που θα υπερβαίνουν το 100% της δαπάνης, θα δοθούν και για μικρές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη βιομηχανική καινοτομία και σε βασικές τεχνολογίες, με στόχο τη μετατροπή των τεχνολογικών καινοτομιών σε βιώσιμα προϊόντα με πραγματικές εμπορικές δυνατότητες.
- Aύξηση στις 900.000 ευρώ του ορίου των επενδύσεων οπου θα ισχύει έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα, όταν πραγματοποιούνται από angel investors και όσους επενδύουν σε ελληνικές startups.
Xαμηλά στον δείκτη καινοτομίας
Σύμφωνα με τον δείκτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας WIPO, που μετράει τις επιδόσεις των χωρών παγκοσμίως σε επίπεδο καινοτομίας (Global Innovation Index 2023), η χώρα μας βρίσκεται στην 42η θέση μεταξύ 132 χωρών Μεγάλες αδυναμίες εμφανίζει η Ελλάδα ως προς το ευρύτερο θεσμικό και ρυθμιστικό περιβάλλον όπου καταλαμβάνει την 63η θέση.Πολύ χαμηλά στην κατάταξη βρίσκεται επίσης σε ό,τι αφορά τη θέσπιση επαρκούς θεσμικού πλαισίου για την έναρξης δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων (77η), ενώ ακόμη πιο χαμηλά κινούνται οι επιδόσεις της σε ό,τι αφορά τη συνεργασία σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας (118η).
Ως προς την πρόσβαση των startups επιχειρήσεων σε εργαλεία χρηματοδότησης (57η), η Ελλάδα σημειώνει σημάδια βελτίωσης, παραμένει όμως πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες, γεγονός που συνδέεται και με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας.