ΥΓΕΙΑ
Τα οφέλη για την υγεία από το τσάι matcha
Το τσάι matcha είναι, ουσιαστικά, μία ψιλοαλεσμένη σκόνη από φύλλα πράσινου τσαγιού
Tον τελευταίο καιρό ακούγονται και γράφονται πολλά για το τσάι matcha. Το πιο εκλεκτό, σύμφωνα με κάποιους, τσάι στον κόσμο.
Το τσάι matcha είναι, ουσιαστικά, μία ψιλοαλεσμένη σκόνη από φύλλα πράσινου τσαγιού. Η λέξη προέρχεται από το matsu που σημαίνει «τρίβω» + το cha που σημαίνει «τσάι». Κρύβει, δε, πληθώρα οφελών.
Οφέλη από την κατανάλωση matcha
Το matcha είναι φυσικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.
Αντιοξειδωτικά: Το Matcha είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ιδίως σε κατεχίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι προστατεύουν από την κυτταρική βλάβη και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών.
L-θεανίνη: Το Matcha περιέχει επίσης L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη χαλάρωση, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το στρες. Βοηθά επίσης στην ενίσχυση της εγρήγορσης/γνωστικής λειτουργίας.
Φυτικές ίνες: Το Matcha είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και να προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
Βιταμίνες και μέταλλα: Το Matcha είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και C, καθώς και μετάλλων όπως το κάλιο και ο σίδηρος.
Υγεία του ήπατος: Το Matcha έχει αποδειχθεί ότι έχει ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ηπατικής βλάβης που προκαλείται από τις τοξίνες.
Υγεία της καρδιάς: Το Matcha έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Υγεία του εγκεφάλου: Μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο γραμμαρίων πράσινου τσαγιού σε σκόνη καθημερινά για τρεις μήνες βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Διαχείριση βάρους: Οι πολυφαινόλες στο matcha μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό και μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Οφέλη του matcha έναντι του καφέ
Το Matcha περιέχει περίπου 70 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης από περίπου 90 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης που περιέχει ο καφές στην ίδια ακριβώς ποσότητα. Ωστόσο, η καφεΐνη στο matcha απελευθερώνεται πιο αργά και σταθερά λόγω της L-θεανίνης.
«Αυτό σημαίνει ότι η ώθηση σε επίπεδο ενέργειας που παίρνει κάποιος από το matcha είναι πιο διαρκής και λιγότερο πιθανό να προκαλέσει νευρικότητα ή απότομη κατάρρευση σε σύγκριση με τον καφέ», λέει ο ψυχίατρος Raghu Kiran Appasani, ειδικός σε θέματα εθισμού και σύμβουλος σε θέματα ψυχικής υγείας. «Επιπλέον, το matcha παρέχει κι άλλα οφέλη για την υγεία, όπως αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ ο καφές καταναλώνεται συχνά ως αυτόνομο ποτό χωρίς πρόσθετα οφέλη για την υγεία», προσθέτει.
Ένα έως δύο φλιτζάνια matcha την ημέρα θεωρείται ασφαλής ποσότητα, αλλά εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν προσθέσετε το matcha στη διατροφή σας.
Σε τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το matcha;
Εκτός από την κατανάλωση ως τσάι ή latte, η σκόνη matcha μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει γεύση και χρώμα σε τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα, παγωτό και άλλα. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε smoothies, χυμούς και ενεργειακά ποτά για φυσική τόνωση της ενέργειας.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά, η σκόνη matcha μπορεί να προστεθεί σε μάσκες προσώπου, scrub και άλλα προϊόντα ομορφιάς για να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος.
«Τα οφέλη του matcha εξακολουθούν να ισχύουν όταν χρησιμοποιείται με άλλους τρόπους, εφόσον η σκόνη matcha είναι υψηλής ποιότητας και χρησιμοποιείται με μέτρο», εξηγεί ο Appasani. «Τα οφέλη του matcha μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα και την καθαρότητα της σκόνης, καθώς και την ποσότητα που χρησιμοποιείται σε μια δεδομένη συνταγή», εξηγεί.
Σε τι διαφέρει το τσάι matcha;
Παρά το γεγονός ότι τόσο τα κανονικά πράσινα τσάγια, όσο και τα matcha προέρχονται από το ίδιο φυτό, υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Αυτές οι διαφορές ξεκινούν από τη διαδικασία της καλλιέργειας του φυτού και, συγκεκριμένα, από την περίοδο πριν από τη συγκομιδή. Οι θάμνοι πράσινου τσαγιού matcha πρέπει να καλυφθούν από το άμεσο ηλιακό φως για περίπου 20-30 ημέρες πριν από τη συγκομιδή.
Τα φύλλα χρειάζονται σκιά για να αυξήσουν τα επίπεδα χλωροφύλλης. Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα χλωροφύλλης, αυξάνεται και η παραγωγή ενός αμινοξέος, της L-θεανίνη. Μετά τη συγκομιδή, τα φύλλα πρέπει να αποστειρωθούν. Μόλις περάσουν από επεξεργασία τα φύλλα, η σκόνη που προκύπτει ονομάζεται matcha.
Από τη στιγμή που η κατανάλωση αφορά σε όλο το φύλλο του τσαγιού, διατηρεί τις θρεπτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που είναι πιο ισχυρές. Ο τρόπος που καλλιεργείται και καταναλώνεται του επιτρέπει να είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Όταν κάποιος πίνει τσάι, εκτός από τα θρεπτικά στοιχεία, πίνει επίσης νερό
Στην περίπτωση του Matcha, απορροφάται η σκόνη ολόκληρων των φύλλων και γι’ αυτό έχει υψηλότερα ποσοστά καφεΐνης, αλλά και αντιοξειδωτικών. Ενδεικτικά ένα φλιτζάνι τσάι Matcha περιέχει τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι απλό τσάι.