Τα βαθιά αισθήματα μας προστατεύουν από καρδιακές προσβολές

Οι ερευνητές παρακολούθησαν άτομα που είχαν πάθει καρδιακή προσβολή και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που βίωναν μια σχέση αγάπης είτε αυτή προερχόταν από φίλους, ή συγγενείς ή ήταν πιο προσωπική ήταν τελικά πιο προστατευμένοι από το αν παρουσιάσουν ένα δεύτερο έμφραγμα.

Βαθιά αισθήματα που νιώθουμε για τους άλλους, όπως η αγάπη, είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δικλίδα ασφαλείας μας ως προς την εμφάνιση μιας καρδιακής προσβολής.

Συγκεκριμένα, μελέτη Βρετανών επιστημόνων στο Μάντσεστερ έδειξε ότι οι συναισθηματικοί παράγοντες συμβάλλουν σημαντικά στις καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 1.000 άτομα που είχαν πάθει καρδιακή προσβολή μέχρι και 4 μέρες πριν την έναρξη της μελέτης αυτής. Τους έθεσαν σε παρακολούθηση ένός έτους και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που βίωναν μια σχέση αγάπης είτε αυτή προερχόταν από φίλους, είτε από συγγενείς είτε ήταν πιο προσωπική, ήταν τελικά πιο προστατευμένοι από το να παρουσιάσουν ένα δεύτερο έμφραγμα.

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι δεν γνωρίζουν επακριβώς τους λόγους που η αγάπη επιδρά θετικά και προστατευτικά έναντι της καρδιάς μας. Πιθανολογούν όμως ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις στενές ανθρώπινες σχέσεις και να πηγάζει από το αίσθημα της αγάπης που νιώθει ένας καρδιοπαθείς από κάποιον άλλον άνθρωπο, από τη φροντίδα που παίρνει, την ασφάλεια που του προσδίδει ένα τέτοιο συναίσθημα και την ενθάρρυνση που λαμβάνει να προσέχει την υγεία του.

Όπως λένε οι ειδικοί, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καρδιοπαθείς είναι το στρες που βιώνουν και όντας ευάλωτοι συναισθηματικά δεν είναι σε θέση να το διαχειριστούν.

Το στρες από μόνο του συμβάλει στο να πάθει ο ασθενής αρρυθμίες με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες ενός επόμενου εμφράγματος. Ως εκ τούτου οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες είναι εξαιρετικά σημαντικοί στο να προστατευθεί ένας καρδιοπαθής ασθενής από τα χειρότερα. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ