ΥΓΕΙΑ

Τα 9 οφέλη υγείας που έχουν οι αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι γεμάτες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και πολύτιμα φυτοχημικά συστατικά που καταπολεμούν ασθένειες.

Τα 9 οφέλη υγείας που έχουν οι αγκινάρες

Η καρδιάς της αγκινάρας είναι μαλακιά και σαρκώδης. Αλλά τα πέταλα και οι μίσχοι του φυτού είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά. Δεν είναι τόσο δύσκολο να μαγειρευτούν όσο νομίζουν οι περισσότεροι”, λέει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, διαιτολόγος, Beth Czerwony.

Αγκινάρες: Διατροφική αξία


Μια μεγάλη αγκινάρα έχει 76 θερμίδες, 17 γραμμάρια υδατάνθρακες και μηδενική χοληστερόλη ή λίπος, καθώς και περίπου:

0,37 χιλιοστόγραμμα χαλκού (42% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας ή DV)
110 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος (28% DV)
97 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (23% DV)
24 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ (20% DV)
19 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (21% DV)
0,41 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου (18% DV)
600 χιλιοστόγραμμα καλίου (13% DV)
146 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου (12% DV)
2,1 χιλιοστόγραμμα σιδήρου (12% DV)
1,7 χιλιοστόγραμμα νιασίνης (11% DV)
0,55 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β5 (11% DV)
0,19 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6 (11% DV)
0,12 χιλιοστόγραμμα θειαμίνης (10% DV)

Η Czerwony περιγράφει τους 9 βασικούς λόγους για τους οποίους οι αγκινάρες είναι μια προσθήκη υγείας στο τραπέζι σας:

1. Προστασία από ασθένειες
Τα φυσικά φυτικά χημικά (φυτοχημικά) στις αγκινάρες προστατεύουν από βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και ιούς. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών (μόρια που προκαλούν κυτταρική βλάβη και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, αυτοάνοσων νοσημάτων και νόσου Αλτσχάιμερ).

Έρευνα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) διαπίστωσε ότι οι αγκινάρες έχουν τη δεύτερη υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά απ' όλα τα λαχανικά (μόνο τα φασόλια είναι καλύτερα). Ένα φλιτζάνι από καρδιές αγκινάρας έχει σχεδόν 8.000 συνολικά αντιοξειδωτικά.

2. Μειώνουν τη χοληστερίνη
Η κυναρίνη (cynarin), ένα φυτοχημικό στις αγκινάρες, μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη . Η χοληστερόλη, μια κηρώδης ουσία που συγκεντρώνεται στις αρτηρίες, μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία και καρδιακή νόσο.

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

 

 

Φωτογραφία από Leopictures από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση