Συνδυασμοί που σκοτώνουν... τα υπερβακτήρια

«Λησμονημένα» αντιβιοτικά και ουσίες που βρίσκουμε στην κουζίνα συνεργάζονται εναντίον θανατηφόρων μικροοργανισμών, λέει έλληνας ερευνητής

Συνηθίζουμε να λέμε πως στη ζωή «ό,τι δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου κάνε το με βοήθεια». Συνηθίζουμε επίσης να λέμε ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει. Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτηκαν ερευνητές του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (European Molecular Biology Laboratory, EMBL) στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας και αποφάσισαν να διεξαγάγουν μια πρωτότυπη έρευνα, μοναδική στο είδος της σε τόσο μεγάλο εύρος, προκειμένου να ανακαλύψουν πιθανές «συνεργατικές» λύσεις σε ένα πρόβλημα το οποίο αφαιρεί σήμερα πολλές ανθρώπινες ζωές και ονομάζεται ανθεκτικότητα των μικροβίων στις θεραπείες.

Ενα πρόβλημα το οποίο, όπως έχει αποδειχθεί, οι «μονοδιάστατες» προσεγγίσεις, αντιβιοτικές και μη, ουκ ολίγες φορές δεν μπορούν να λύσουν. Είδαν λοιπόν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον έλληνα δρα Νάσο Τύπα, από τα Τμήματα Βιολογίας του Γονιδιώματος καθώς και Δομικής και Υπολογιστικής Βιολογίας του EMBL ότι συνδυασμοί αντιβιοτικών, ακόμα και συνδυασμοί αντιβιοτικών με μη αντιβιοτικά φάρμακα αλλά και με πρόσθετα τροφίμων, μπορούν να «κατατροπώσουν» κάποια από τα πιο επικίνδυνα φαρμακοανθεκτικά βακτήρια.

Αυτοί οι «συνδυασμοί που σκοτώνουν» τους δύσκολους βακτηριακούς εχθρούς - ανάμεσά τους είναι και μερικοί με άρωμα… βανίλια, ναι, καλά διαβάσατε - μπορούν ίσως μελλοντικά να αποτελέσουν «συνταγή» σωτηρίας για ασθενείς που σήμερα κινδυνεύουν ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του ότι οι συμβατικές αντιβιοτικές «συνταγές» έχουν καταστεί άχρηστες (ένοχα βέβαια για αυτό το τελευταίο δεν είναι τα βακτήρια, όσο και αν είναι βολικό να επιρρίψουμε σε εκείνα τις ευθύνες, αλλά η δική μας αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών).

Οπως και να έχει, τώρα που το «κακό» έχει γίνει και είναι και... ανθεκτικό, το ζήτημα είναι αν μπορεί με κάποιον τρόπο να αντιστραφεί. Τα πειράματα των ερευνητών του EMBL - αν και προς το παρόν έχουν διεξαχθεί μόνο στο εργαστήριο - δείχνουν προς αυτή την αισιόδοξη κατεύθυνση. Τι ακριβώς όμως έκανε η ερευνητική ομάδα; Σύμφωνα με το άρθρο της στην επιθεώρηση «Νature» μελέτησε σχεδόν 3.000 συνδυασμούς φαρμάκων (τόσο αντιβιοτικών που στοχεύουν βακτηριακά κύτταρα όσο και φαρμάκων που στοχεύουν ανθρώπινα κύτταρα αλλά και προσθέτων τροφίμων) σε έξι στελέχη τριών Gram-αρνητικών βακτηρίων τα οποία θεωρούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «άκρως υψηλού κινδύνου» για τη δημόσια υγεία: πρόκειται για τα Escherichia coliSalmonella enterica και Pseudomonas aeruginosa.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ