Συμπτώματα στέρησης από junk food

Ειδική αναφορά σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan

Το ενδεχόμενο η κατανάλωση κάποιων συγκεκριμένων τροφίμων να είναι εθιστική όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση του καπνίσματος ή του αλκοόλ συζητάει επικαλούμενος και σχετικές μελέτης ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Πολ Φαρατζιάν μιλώντας στην εκπομπή "Υγεία Πάνω από Όλα" της Φωτεινής Γεωργίου. 

Κάνοντας ειδική αναφορά σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Michigan ο κ. Φαρατζιάν σημείωσε ότι βρέθηκε συσχετισμός μεταξύ της διακοπής του junk food και της ύπαρξης συγκεκριμένων συμπτωμάτων τα οποία μάλιστα προσδιόρισε ως εξής: μεταπτώσεις, λαχτάρα για φαγητό, νευρικότητα, κακή διάθεση, πονοκέφαλο, κακό ύπνο, κόπωση. 

Επισήμανε μάλιστα ότι τα συμπτώματα στη μελέτη του Πανεπιστημίου κορυφώνονταν από τη 2η έως την 5η μέρα ενώ από εκεί και πέρα εκεί παρουσίαζαν μειωμένη τάση. Αναπτύσσοντας επιπρόσθετα την θεωρία αυτή τόνισε ότι η υφή και η σύσταση της μπουκιάς -δηλαδή όσο πιο λιπαρή είναι και όσο περισσότερο αλάτι και ζάχαρη έχει -καθορίζει και την ικανοποίηση που δέχεται ο εγκέφαλος. 

Επί παραδείγματι, η κατανάλωση ψωμιού, πατάτας ή γλυκού ρυθμίζει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σερατονίνης στον εγκέφαλο που ταυτίζοντας με τα συναισθήματα χαράς και λύπης. Αναφορικά με τον ορισμό της έννοιας του junk food, ο κ. Φαρατζιάν έκανε λόγο για τρόφιμα που συνήθως έχουν υψηλή επεξεργασία, είναι κατά κανόνα πλούσια σε σάκχαρα ή απλά σάκχαρα, αλλά και πλούσια σε λιπαρά και σε αλάτι για να διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας. 

Προχώρησε όμως σε διαχωρισμό σύμφωνα με τον οποίο το ίδιο το μπέργκερ που θα παρασκευαστεί στο σπίτι με πιο υγιεινό τρόπο δεν είναι υποχρεωτικά junk food αλλά fast food.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ