ΥΓΕΙΑ
Στο μοτίβο ... του "υπό" η Υγεία στην Κρήτη!
Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση ... υποβάθμιση στα δημόσια νοσοκομεία
Λίγο πριν οι Έλληνες βουλευτές κληθούν να πουν το "ναι" ή το "όχι" στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, όλοι εμείς καλούμαστε να πάρουμε θέση όχι μόνο για το αν θα λάβουμε κάποτε σύνταξη και ποια θα είναι αυτή αλλά και για την Υγεία και την περίθαλψη που δικαιούμαστε. Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της πρόσβασης στην Υγεία, στις μέρες μας αμφισβητείται περισσότερο από ποτέ, καθώς η Δημόσια Υγεία βιώνοντας την εγκατάλειψη, βρίσκεται υπό κατάρρευση. Μένουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό - να σηκώνουν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο της Υγείας για τους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος ... σηκώνει τα χέρια ψηλά, υιοθετώντας τις επιταγές των δανειστών που ζητούν ... μέτρα κι άλλα μέτρα!
"Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχουν φτάσει κάτω από τα όρια, από τα οποία μπορεί να λειτουργεί ένα νοσοκομείο" - τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσσαλης.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και περιγράφουν μια εικόνα αποκαρδιωτική... "Με βάση τους οργανισμούς του 2012, μόνο στη νοσηλευτική υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ λείπουν 250 άτομα, ενώ σημαντική είναι η υποστελέχωση και στις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες. Το 60% των θέσεων είναι κενές, ενώ οι ανάγκες καλύπτονται με παιδιά που κάνουν πρακτική, με εργολαβικούς εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση, εργαζόμενους με μπλοκάκι, με επικουρικούς..." εξηγεί ο κ.Βρύσαλης, υπογραμμίζοντας ότι μόνο στο ΠΑΓΝΗ οι εργαζόμενοι που απασχολούνται υπό τέτοιο εργασιακό καθεστώς αγγίζουν τους 400!
"Δεν είναι λύσεις, είναι ... μπαλώματα με ημερομηνία λήξης" - αναφέρει ο Δημήτρης Βρύσαλης, ενώ μάλιστα ... έπεται και συνέχεια!
Μέσα στο μήνα 12 νοσηλευτές Δ.Ε. που εργάζονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων 5μηνης διάρκειας, με την ... αστρονομική αμοιβή των 480 ευρώ το μήνα θα δουν την πόρτα της εξόδου, βγαίνοντας ξανά στην ανεργία και στερώντας τις υπηρεσίες τους από τα νοσοκομεία. Παράλληλα, "στα τέλη Σεπτεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις συνολικά 50 επικουρικών γιατρών και άλλου προσωπικού. Ομοίως οι συμβάσεις των εργαζομένων στην Παιδοψυχιατρική κλινική λήγουν ... οσονούπω, με αποτέλεσμα η πολλά υποσχόμενη κλινική που έχει εξαγγελθεί και εγκαινιαστεί δυο φορές να μένει ουσιαστικά "κενό γράμμα" γιατί δεν έχει μόνιμο προσωπικό αλλά μόνο συμβασιούχους" - εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.
Ο Δημήτρης Βρύσαλης περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης. Είναι όμως η ίδια κατάσταση που βιώνει από κοντά κάθε ασθενής που χρειάζεται περίθαλψη και προσφεύγει στο νοσοκομείο. Και μάλιστα πλέον έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων για τους οποίους το νοσοκομείο είναι μονόδρομος, αφού η οικονομική δυσπραγία "έκοψε" πολλά, μαζί και την Ιδιωτική Υγεία.
"Στις κλινικές οι εργαζόμενοι πηγαίνουν από τμήμα σε τμήμα, καλύπτονται βάρδιες από διπλανά τμήματα επειδή είναι οι κλινικές είναι υποστελεχωμένες, έχουμε συγχωνεύσεις κλινικών, κλείσιμο κρεβατιών και χειρουργείων ... για να μπορέσουν να πάρουν οι εργαζόμενοι τις άδειές τους! Η κατάσταση αυτή δεν καταγράφεται μόνο στο ΠΑΓΝΗ, αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης και πανελλαδικά!" - εξηγεί ο κ.Βρύσαλης.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως καταρτισμένο προσωπικό, η Ελλάδα διαθέτει, το αφήνει όμως να βουλιάζει στην ανεργία ή να επιλέγει (αναγκαστικά) το δρόμο της ξενιτιάς, καθώς οι προσλήψεις δεν είναι στα μνημονιακά πλάνα. "Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, έχουν σκοπό να λειτουργούν τα νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις. Αν έχουν έσοδα να κάνουν προσλήψεις, αν δεν έχουν έσοδα να κλείνουν κλινικές και να κάνουν τους εργαζόμενους μπαλάκι" - σχολιάζει σκωπτικά ο κ.Βρύσαλης.