ΥΓΕΙΑ
Προειδοποιεί η Ελληνική Δερματολογική Εταιρία για τα παράνομα σκευάσματα
"Οι χαμηλές τιμές και οι προσφορές δεν θα πρέπει να αποτελούν κριτήριο επιλογής υπηρεσιών αισθητικής δερματολογίας, αντιθέτως να δημιουργούν υποψίες για αναξιοπιστία" επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΔΑΕ
Ανησυχητικές διαστάσεις τείνει να λάβει η διακίνηση σκευασμάτων μη εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ για υπηρεσίες αισθητικής δερματολογίας.
Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) εφιστά την προσοχή του κοινού και τονίζει ότι οι χαμηλές τιμές και οι «προσφορές» δεν θα πρέπει να αποτελούν κριτήριο επιλογής υπηρεσιών αισθητικής δερματολογίας, αντιθέτως θα πρέπει να δημιουργούν υποψίες για αναξιόπιστα και παρανόμως διακινούμενα υλικά. Καλεί το κοινό να μην παρασύρεται από διαφημίσεις, από προσφορές και από χαμηλές τιμές και να απευθύνεται μόνο στους ειδικούς γιατρούς, δηλαδή σε δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς.
Με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη σπείρας που διοχέτευε στην ελληνική αγορά σκευάσματα, όπως βοτουλινική τοξίνη, υαλουρονικό οξύ και μάσκες περιποίησης προσώπου, μη εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και παράνομα εισηγμένα από τρίτες χώρες, όπως Τουρκία και Πολωνία, πουλώντας τα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ο Ιωάννης Μπάρκης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα με πρώτη ματιά φαίνεται ότι πρόκειται περί οικονομικού εγκλήματος. Για τα παρανόμως διακινούμενα σκευάσματα και υλικά είναι κοινή πεποίθηση σε όλους ότι πρέπει να επιλαμβάνεται πάντα η δικαιοσύνη και το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό όμως που είναι τεράστιο και πολύ σοβαρό ιατρικό θέμα και απασχολεί εδώ και πολύ καιρό την ΕΔΑΕ, αλλά θα πρέπει «να απασχολεί ιδιαιτέρως και το Υπουργείο Υγείας, είναι πως τα σκευάσματα αυτά, είτε διακινούνται νόμιμα, είτε διακινούνται παράνομα, είτε είναι νοθευμένα, είτε είναι αξιόπιστα μπορεί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα στη Δημόσια Υγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί δυστυχώς χρησιμοποιούνται παράνομα από μη γιατρούς, στα διάφορα κέντρα αισθητικής, ελπίζουμε όχι σε όλα. Χρησιμοποιούνται επίσης και σε κέντρα της μη αναγνωρισμένης ειδικότητας "Αισθητικής Ιατρικής" από μη ειδικευμένους γιατρούς». Ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ υπογραμμίζει πως οι μόνες αναγνωρισμένες από το ΚΕΣΥ ειδικότητες, που έχουν στο γνωστικό τους αντικείμενο τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις (υαλουρονικά, τοξίνες, μεσοθεραπείες, peelings κ.λπ.), που αφορούν στη βελτίωση των αισθητικών προβλημάτων του δέρματος είναι η δερματολογία και η πλαστική χειρουργική.
«Πρέπει να ενημερώσουμε όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, ότι προφανώς σε μια επεμβατική πράξη αισθητικής δερματολογίας, ενδιαφέρει κυρίως το αισθητικά αποδεκτό αποτέλεσμα. Ενδιαφέρει όμως εξίσου και η ασφάλεια της ιατρικής πράξης. Γι' αυτό δεν πρέπει να ξεχνούν τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να προκύψουν, είτε από εφαρμογή των συγκεκριμένων πράξεων από μη εξειδικευμένους γιατρούς είτε από κακή ποιότητα των υλικών. Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι αποστήματα δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις, πυοδερματίτιδες, νεκρώσεις του δέρματος ακόμα και τύφλωση. Ο δερματολόγος, γνωρίζοντας σε βάθος την ανατομία και τη φυσιολογία του δέρματος, είναι ικανός να προλάβει τις οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες ή να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, σε περίπτωση που δεν μπορούν να αποφευχθούν. Έτσι, διασφαλίζεται ένα άρτιο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα με ασφάλεια και αποφεύγονται οι τρομερές παραμορφώσεις προσώπου και οι εκτρωματικές εικόνες που βλέπουμε συχνά», επεσήμανε ο κ. Μπάρκης.
Φωτογραφία αρχείου από DmitryPoch via vista.create
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ