ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατευτείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εγκατασταθεί στην Ελλάδα και περιστατικά της νόσου αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας των κουνουπιών, λόγω καλοκαιριού.

No profile pic

Προσοχή στα μέτρα ατομικής προφύλαξης για τα κουνούπια, ζητά το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου.

Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εγκατασταθεί στην Ελλάδα και περιστατικά της νόσου αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας των κουνουπιών, λόγω καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, ο ιός παρουσιάζει ενδημικότητα με εποχικές εξάρσεις και συχνά απρόβλεπτη γεωγραφική εξάπλωση.

Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των πτηνών μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μπορούν να μολύνουν, παρεμπιπτόντως, ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Οι άνθρωποι θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές (“dead-end hosts”) της νόσου και δεν συμμετέχουν στην αλυσίδα μετάδοσης.

Η πλειοψηφία των ατόμων, που μολύνονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα, τα 5 από τα 6 πρόσφατα περιστατικά εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση: Από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι τις 23/07/2020 (ώρα 14.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί έξι
(6) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα πέντε (5) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα (1) είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.
 

Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ ΕΔΩ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση