ΥΓΕΙΑ
Ποια ψάρια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Karolinska Institutet και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation δείχνει ότι άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να ωφεληθούν από την αύξηση της πρόσληψης λιπαρών ψαριών.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συγκεκριμένα εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA).
Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, ζωτικής σημασίας για διάφορες σωματικές λειτουργίες, δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και πρέπει να αποκτηθούν μέσω της διατροφής.
Καρδιαγγειακές παθήσεις και διατροφή
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν θανατηφόρα και μη θανατηφόρα στεφανιαία νόσος, όπως ασταθής στηθάγχη, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανακοπή, καθώς και εγκεφαλικό επεισόδιο.
“Η καρδιαγγειακή νόσος είναι σε κάποιο βαθμό κληρονομική, όπως φαίνεται από δίδυμες μελέτες, αλλά ήταν δύσκολο να εντοπιστούν τα γονίδια που την ελέγχουν. Επομένως, μια ισχυρή υπόθεση είναι ότι πρόκειται για συνδυασμό γενετικής και περιβάλλοντος”, λέει η επικεφαλής της έρευνας, Karin Leander, ανώτερη λέκτορας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Institute of Environmental Medicine, Unit for Cardiovascular and Nutritional Epidemiology του ινστιτιούτου Karolinska Institutet.
Ως εκ τούτου, εκείνη και οι συνεργάτες της εξέτασαν την αλληλεπίδραση μεταξύ του οικογενειακού ιστορικού και της διατροφικής πρόσληψης. Στην μελέτη, συγκέντρωσαν δεδομένα από περισσότερα από 40.000 άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.
Περισσότερα στο onmed.gr
Φωτογραφία από DanaTentis από το Pixabay