ΥΓΕΙΑ
Ποια φάρμακα και βιταμίνες πρέπει να μην λαμβάνονται με γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν βασικό στοιχείο στη διατροφή μας, αλλά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα και βιταμίνες με τρόπους που μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα ή να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις.
Αυτό το άρθρο διερευνά τα φάρμακα και τις βιταμίνες που πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνονται με γαλακτοκομικά, εάν τα παυσίπονα μπορούν να καταναλωθούν με γάλα και άλλες σημαντικές αλληλεπιδράσεις τροφών-φαρμάκων, που πρέπει να γνωρίζετε.
Ποια φάρμακα πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνονται με γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσια σε ασβέστιο, μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων. Ορισμένα βασικά φάρμακα που πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνονται με γαλακτοκομικά είναι:
- Αντιβιοτικά: Φάρμακα όπως οι τετρακυκλίνες (π.χ. δοξυκυκλίνη) και οι φθοριοκινολόνες (π.χ. σιπροφλοξασίνη) μπορούν να συνδεθούν με το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά, σχηματίζοντας ένα αδιάλυτο σύμπλεγμα, που μειώνει την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
- Φάρμακα για τον θυρεοειδή: Η λεβοθυροξίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, μπορεί να έχει μειωμένη απορρόφηση, όταν λαμβάνεται με γαλακτοκομικά. Συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον 4 ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προτού πάρετε αυτό το φάρμακο.
- Διφωσφονικά: Φάρμακα όπως η αλενδρονάτη, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, πρέπει να μην λαμβάνονται με γαλακτοκομικά καθώς μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση.
Ποιες βιταμίνες πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνονται με γαλακτοκομικά
Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται χωριστά από τα γαλακτοκομικά, για να διασφαλιστεί η μέγιστη απορρόφηση:
Σίδηρος: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, που βρίσκεται σε συμπληρώματα διατροφής ή σε φυτικές τροφές. Εάν παίρνετε συμπλήρωμα σιδήρου, είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών την ίδια ώρα.
Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr
φωτογραφία αρχείου