Πνοή αλλαγής στο ΕΣΥ «βλέπει» ο Ανδρέας Ξανθός

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε στον TEAM FM για την κατάσταση στα νοσοκομεία και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων

- Τι λέει ο ρεθυμνιώτης υπουργός για τις προωθούμενες προσλήψεις, για τη φυγή των επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά και για την επιλογή Μοσχοβάκη στο Βενιζέλειο

Στην παραδοχή ότι οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις απέχουν πολύ από την εφαρμοσμένη πολιτική κατέληξε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χθες στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή». Ο υπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, εκτιμώντας ότι σταδιακά η λειτουργία των νοσοκομείων και των υπόλοιπων δημόσιων δομών αποκαθίσταται, επικαλούμενος την ειλικρινή διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να αποκαταστήσει τα προβλήματα, αλλά και το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει βήματα που δείχνουν ότι υπάρχει η πρόθεση να δοθούν λύσεις.

Δεν έκρυψε, για μία ακόμα φορά, ότι υπήρξε «διάψευση προσδοκιών» για τους πολίτες μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ σε επισήμανση ότι οι πολίτες επιθυμούν να δουν ότι υπάρχει σταθερότητα στις απόψεις που εξέφραζε και ο ίδιος στο παρελθόν και αντιστοιχία με τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Ξανθός σημείωσε: «Από το πλαίσιο των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων μέχρι την εφαρμοσμένη πολιτική υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Όπως υπάρχει και ανάμεσα πολλές φορές και στις εξαγγελίες ενός κόμματος εξουσίας και στην υλοποίηση, γιατί συχνά υπάρχει ένα αρνητικό περιβάλλον και μέσα στη χώρα και μέσα στην Ευρώπη, το οποίο καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και τις επιλογές. Όντως, υπήρξε μία διάψευση προσδοκιών από αυτήν την κυβέρνηση, γιατί οι συσχετισμοί στην Ευρώπη δεν ήταν αυτοί που θα θέλαμε, γιατί παρά την προσπάθεια που ήταν πολύ συστηματική, δεν καταφέραμε να πετύχουμε τις ρυθμίσεις που είχε ανάγκη η κοινωνία. Αντίθετα, υπήρξαν επιβαρύνσεις, παρατάθηκαν μέτρα, τα οποία ήταν δυσβάσταχτα. Κατ’ αναλογία υπάρχει η ίδια περίπου κατάσταση στον χώρο της υγείας».

Υποστήριξε, ωστόσο, πως η πραγματικότητα στα δημόσια νοσοκομεία απέχει από «τη λαϊκίστικη κριτική που ασκείται σε βάρος της κυβερνητικής πολιτικής» και ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας αντιλαμβάνονται τις προσπάθειες που κάνει η ηγεσία του υπουργείου.

«Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και αυτό που νομίζω ότι αναγνωρίζουν σε μας είναι ότι έχουμε την ειλικρινή πολιτική βούληση να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθεί το σύστημα υγείας και σιγά σιγά να αντιμετωπιστούν τα χρονίζοντα προβλήματά του. Επίσης, βλέπουν ότι έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε βόλτες στα κανάλια, να μην τρώμε τη μέρα μας σε δηλώσεις και αντιπαραθέσεις. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι με συστηματική δουλειά, όχι με μεγάλα λόγια, να στηρίζουμε όσο γίνεται το σύστημα υγείας και τη δημόσια περίθαλψη κατά προτεραιότητα», σχολίασε.

«ΟΜΑΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2016»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην διαδικασία πρόσληψης μόνιμων και επικουρικών γιατρών, που έχει ήδη ξεκινήσει για το ΕΣΥ. Ειδικά, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έχουν προκηρυχθεί 7 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και συνολικά εκτίμησε ότι οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2017.

Ο κ. Ξανθός εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι «μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι πιο αναβαθμισμένη η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων».

Ειδικά για τα κονδύλια που διατίθενται για τη δημόσια υγεία, ο υπουργός ανέφερε: «Μία δέσμη ενίσχυσης του συστήματος υγείας έχει προωθηθεί. Και ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος για το 2016 και τα κονδύλια για την πρόσληψη και μόνιμου και επικουρικού προσωπικού είναι αυξημένα επίσης και ολοκληρώθηκε τώρα ένας διαγωνισμός, μικρού αριθμού εργαζομένων, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό για το ηθικό των ανθρώπων σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας ότι σιγά σιγά αρχίζουν να έρχονται εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας. Αυτό έχει να συμβεί από το 2010».

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ»

Ως ένα καίριο ζήτημα που πρέπει σήμερα να αντιμετωπίσει το υπουργείο υγείας είναι η ανακοπή της τάσης μετανάστευσης των νέων επιστημόνων και ειδικά των γιατρών. «Είναι η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του συστήματος υγείας. Αν δεν ανανεωθεί το ανθρώπινο δυναμικό, αν οι νέοι γιατροί δεν πειστούν στη χώρα ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις μίας αξιοπρεπούς επαγγελματικής και επιστημονικής προοπτικής, τότε θα το χάσουμε το παιχνίδι.

Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι δεν μπορούμε να τους δώσουμε μισθούς Ευρώπης, όμως μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας. Πρέπει άλλωστε να εναρμονιστούμε με μία ευρωπαϊκή οδηγία για το ωράριο εργασίας που δεν πρέπει να υπερβαίνει κάποιες ώρες σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης, πρέπει να αναβαθμίσουμε την ιατρική εκπαίδευση, δηλαδή να βελτιώσουμε τις συνθήκες εκπαίδευσης στη διάρκεια της ειδικότητας ιδιαίτερα.

Εμείς με τις θέσεις που αρχίσαμε να προκηρύσσουμε - θα ακολουθήσει και νέα δέσμη στις αρχές Σεπτέμβρη - νομίζω ότι δίνουμε το σήμα ότι σιγά σιγά αντιστρέφεται η τάση εγκατάλειψης και απαξίωσης, ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Και είναι ενθαρρυντικό ότι για κάθε μία υπάρχουν δεκάδες αιτήσεις. Πάρα πολλοί από αυτούς διαπιστώσαμε ότι είναι ήδη εργαζόμενοι στο εξωτερικό, που δηλαδή σημαίνει ότι θέλουν να επιστρέψουν», είπε ο κ. Ξανθός.

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ»

Η επιλογή του Γιώργου Μοσχοβάκη για τη θέση του αναπληρωτή διοικητή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου έχει προκαλέσει μία σειρά από αρνητικά σχόλια, αφού πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που όταν βρισκόταν στη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου είχε δεχθεί πολύ σκληρή κριτική από τα τότε μέλη της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, αλλά και τον σημερινό υπουργό, Ανδρέα Ξανθό. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην ερωτηθεί ο κ. Ξανθός πως ο ίδιος άνθρωπος, που τότε δεν θεωρούνταν κατάλληλος από τον ίδιο για τη θέση, σήμερα επελέγη από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας!
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει η τακτική «των ημετέρων» και πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως υπάρχει ένα νέο πνεύμα στην επιλογή διοικητών. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εξάρει τα προσόντα του κ. Μοσχοβάκη.

«Για πρώτη φορά έγινε μία σοβαρή, διαφανής και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής διοικητών στα νοσοκομεία. Σας το λέω με πλήρη συνείδηση. Αυτό φάνηκε και στην επιλογή του διοικητή για το νοσοκομείο Ρεθύμνου και θα σας πω ποια είναι η λογική όλης της προσέγγισης. Καταρχήν, ο υπουργός επιλέγει ανάμεσα σε δύο προτάσεις, που του έχει υποβάλει μία επιτροπή αξιολόγησης, που συγκροτήθηκε στο υπουργείο, με τη συμμετοχή ανθρώπων από το πανεπιστήμιο που έχουν εξειδικευμένη γνώση στη διοίκηση των υπηρεσιών υγείας, όπως είναι ο κ. Νιάκας, όπου συμμετέχει ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, συμμετέχουν δηλαδή άνθρωποι που έχουν έναν θεσμικό ρόλο. Αυτή η επιτροπή για τη συγκεκριμένη θέση του αναπληρωτή διοικητή στο Βενιζέλειο μας είχε υποβάλει δύο προτάσεις, αφού έλεγξε τα βιογραφικά και έγινε η επιλογή, με βάση τα προσόντα. Κάλεσαν στη συνέχεια ένα μέρος από τους υποψήφιους σε προφορική συνέντευξη. Γι’ αυτό και κράτησε πολύ αυτή η διαδικασία. Και από αυτούς που έδωσαν προφορική συνέντευξη, δύο από αυτούς με ψηφοφορία που έγινε μέσα στην επιτροπή, επιλέχθηκαν ως εισηγούμενη προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Εμείς, λοιπόν, είχαμε δύο προτάσεις για το Βενιζέλειο. Η μία ήταν του κ. Μοσχοβάκη και η δεύτερη μίας άλλης εργαζόμενης, αξιόλογης και αυτής με πολύ καλό βιογραφικό, η οποία μάλιστα αυτήν την περίοδο εργάζεται στην ΥΠΕ.

Ο κ. Μοσχοβάκης ήταν ένα πρόσωπο πολύ αμφιλεγόμενο και ειδικά όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ακόμα και όσοι αντιδρούσαμε εκείνη την περίοδο για επιλογές του που είχαν σχέση με το πώς αντιμετωπίζει τα θεσμοθετημένα όργανα του νοσοκομείου, τα συνδικαλιστικά όργανα, που εκεί όντως είχε κάνει αρκετά λάθη, όλοι όμως συμφωνούσαμε ότι ο κ. Μοσχοβάκης ήταν ένας άνθρωπος έντιμος, εργατικός και ήξερε το θέμα. Εγώ αυτό που του καταλόγιζα και του το είπα όταν τον συναντήσαμε, είναι ότι πιστεύω, πως όπως κι εμείς μπαίνοντας σε ένα άλλο ρόλο, βλέπεις από άλλη σκοπιά πολλά πράγματα, ωριμάζεις, αναπροσαρμόζεσαι, αποκτάς μεγαλύτερη ευελιξία, έτσι και ο ίδιος μετά την εμπειρία της διοίκησης στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, νομίζω ότι έχει την ωριμότητα να λάβει υπόψη του τις τριβές που δημιουργήθηκαν, τα λάθη που έγιναν και αυτό να του δώσει τη δυνατότητα να ασκήσει με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο τη διοίκηση στη νέα φάση.

Δε νομίζω ότι είναι προς ψόγο αυτό. Το να επιλέγει η πολιτική ηγεσία έναν άνθρωπο με τον οποίο ο ίδιος υπουργός έχει συγκρουστεί, στο πλαίσιο μίας πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι μίας προσωπικής διένεξης, στο παρελθόν, αυτό δείχνει άλλη αντίληψη, άλλη κουλτούρα.

Σας λέω ευθέως ότι ο κ. Μοσχοβάκης ήταν η μόνη επιλογή στη διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου που δεν είχε οργανική θέση με κόμμα εξουσίας και με παράγοντες της τοπικής εξουσίας του Ρεθύμνου».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει η δημοσίευση στο ΦΕΚ του διορισμού του νέου διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργου Φραγκιαδάκη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ