ΥΓΕΙΑ
Πάνω από 100.000 ασθενείς με κολίτιδα και νόσο Crohn ως το 2030
Τα ποσοστά αυξάνονται ταχύτατα παγκοσμίως και στις αναπτυσσόμενες χώρες
Νέοι, στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους βρίσκουν τον εαυτό τους, να καταβάλλεται από πόνους στην κοιλιά, διάρροιες, απώλεια βάρους, αλλά και περιόδους χαμηλού πυρετού ή αναιμίας, που φέρνει τάσεις λιποθυμίας ή δύσπνοιας και εξάντλησης, ενώ αν πρόκειται για παιδιά, τότε τα εμπόδια που μπαίνουν στην ανάπτυξή τους φτάνουν ακόμη και να καθυστερήσουν την εφηβεία.
Ο λόγος, για τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, που παρότι εντοπίζονταν συνήθως στις δυτικές κοινωνίες, πλήττοντας το 0,3% του πληθυσμού τους, τώρα έχουν αρχίσει να αυξάνονται και στις χώρες της ανατολής ή και της Αφρικής.
Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ΙΦΝΕ στις 19 Μαΐου και το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) που θα πραγματοποιηθεί 2 – 5 Ιουνίου 2022 στην Κέρκυρα, η Ελληνική Ομάδα Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ) προχώρησε σε ενημέρωση για τις νόσους, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί σε αύξηση της συχνότητας τους.
Ο Πρόεδρος της ΕΟΜΙΦΝΕ και Καθηγητής Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» Γιώργος Μπάμιας, αναφερόμενος στη συχνότητα των νόσων επεσήμανε τη ραγδαία ανοδική τους πορεία, με αποτέλεσμα από τους 30.000 ασθενείς το 2010, να έχουν αυξηθεί στις 55.000 περίπου το 2020, με προοπτική το 2030 να ξεπεράσουν τις 100.000 πληθυσμού. Οι ασθενείς αυτοί δεν είναι καταγεγραμμένοι, αλλά εκτιμάται η συχνότητα των δύο αυτών ασθενειών στη χώρα μας, με αναγωγές από τα διεθνή δεδομένα. Ο καθηγητής τόνισε επίσης την ανάγκη, για έγκαιρη προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δηλώνοντας ότι, «τα επόμενα χρόνια, θα βιώσουμε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn, πολλοί από τους οποίους θα είναι μέσης ή ακόμη και τρίτης ηλικίας, με αποτέλεσμα τα ιατρικά τους ζητήματα να γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικά και να αυξάνεται η πίεση, στο Σύστημα Υγείας».
Η Γενική Γραμματέας της ΕΟΜΙΦΝΕ και Διευθύντρια γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Ευανθία Ζαμπέλη επεσήμανε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn στην καθημερινότητα τους, βάσει αναφορών από τους ασθενείς και τόνισε ότι η προσέγγιση των προβλημάτων των ασθενών αυτών χρειάζεται ιατρική ομάδα και άλλους επαγγελματίες υγείας, για την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων τους και όχι μόνο στην εντερική νόσο.
Στις διαθέσιμες θεραπείες αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΜΙΦΝΕ και Διευθυντής γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Νικόλαος Βιάζης, επισημαίνοντας πως στόχο έχουν την εξάλειψη των συμπτωμάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων, από κορτιζονούχα και ανοσοκατασταλτικά, μέχρι βιολογικούς παράγοντες. Ο κ. Βιάζης υπογράμμισε όμως, πως οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίζουν την αγωγή τους, ακόμη και στις περιόδους ύφεσης της ασθένειας τους, προκειμένου να μην δημιουργηθεί έδαφος για υποτροπή.
Η χειρουργική είναι η τελευταία λύση, για τους ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως τόνισε ο καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Αθηνών στο «Αρεταίειο» νοσοκομείο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας όμως ότι, «η χειρουργική στις μέρες μας έχει κάνει άλματα, αφού οι χειρουργικές επεμβάσεις διενεργούνται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, ενώ εφαρμόζονται πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης των ασθενών. Οι χειρουργικές παρεμβάσεις έχουν αποδειχθεί πολύτιμες θεραπευτικές επιλογές, μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και πρώιμα στην πορεία της νόσου και εξασφαλίζουν μάλιστα, μακρά χρονικά διαστήματα ύφεσης».