ΥΓΕΙΑ
Παιδιά, καλοκαίρι και αναπνευστικά προβλήματα: Τι πρέπει να προσέχουμε
Ο πνευμονολόγος, Στέλιος Φρέγκογλου για τα αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος λόγω της έντονης ζέστης και των υψηλών θερμοκρασιών.
Για την ιδιαιτερότητα αυτού του καλοκαιριού μίλησε ο κ. Φρέγκογλου.
«Είναι ένα πολύ περίεργο καλοκαίρι φέτος. Απ΄ τη μία πλευρά νομίζουμε πως έχουμε ξεχάσει τον κορωνοϊό, από την άλλη έχουμε καινούριες περίεργες λοιμώξεις που δεν συναντούσαμε πολύ τα προηγούμενα καλοκαίρια. Είμαστε ακόμα σε εποχές χαμηλής νοσηρότητας και ο κόσμος όσο μπορεί να απολαμβάνει τις διακοπές του. Έχοντας πάντα στο μυαλό του την κοινή λογική», είπε αρχικά.
«Εμείς παραδοσιακά λέγαμε ότι η ζέστη ήταν ένας σύμμαχος των ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα, έχουμε γενικότερα μικρότερη κυκλοφορία των λοιμώξεων και έχουμε και το γεγονός ότι βγαίνουμε έξω με αυτή τη ζέστη και δεν μένουμε στο σπίτι ή σε κλειστούς χώρους, σημαίνει μικρότερη έκθεση σε διαφορά μικροβιακά αίτια. Από την άλλη η υπερβολική ζέστη και η αφυδάτωση μπορούν να απορυθμίσουν πολλούς ασθενείς και το περισσότερο είναι να απορυθμίσουν και ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι είναι άρρωστοι», συμπλήρωσε ο κ. Φρέγκογλου.
Αναφορικά με το air condition υπογράμμισε πως, «η εναλλαγή ανάμεσα στο κρύο και στη ζέστη είναι χειρότερη από την ίδια την ζέστη. Οι εναλλαγές στο περιβάλλον είναι τέτοιες που ο οργανισμός δεν μπορεί να προσαρμοστεί. Ο οργανισμός υποβάλλεται σε ένα στρες όταν έρχεται σε επαφή με περιβάλλοντα με εναλλαγές θερμοκρασίας και άνθρωποι που είναι εντελώς υγιείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν έναν μικρό βήχα, ξερό λαιμό που δεν μπορούν να το εξηγήσουν. Δεν θέλουμε την διαφορά θερμοκρασίας. Αποφύγετε το κλιματιστικό να πέφτει πάνω σας και αποφύγετε να ρο ρυθμίζετε σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν πρέπει το κλιματιστικό να πηγαίνει σε πολικές θερμοκρασίες».
Για τα παιδιά:
«Ένα ήπιο σύμπτωμα δεν νομίζω ότι πρέπει να πανικοβάλλουν κάποιον ιδιαίτερα. Πρέπει οι γονείς να πάνε σε έναν ειδικό εάν κρίνουν ότι τα συμπτώματα του παιδιού είναι περισσότερο από τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιδί, ή δημιουργούν μία αίσθηση ανησυχίας στην ίδια την μητέρα. Μία καλή σκέψη είναι να μην κάθονται τα παιδιά στον ήλιο, είναι επικίνδυνο. Τα παρακολουθούμε, τα δροσίζουμε, τους δίνουμε νερό και όχι αναψυκτικά», δήλωσε ο πνευμονολόγος.