ΥΓΕΙΑ
Ορισμένα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν ενδομητρίωση, υποστηρίζει νέα μελέτη
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η πάθηση μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτική αγωγή.
Ένας τύπος βακτηρίων που απαντάται συνήθως στη χλωρίδα του στόματος και του εντέρου του ανθρώπου μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση της ενδομητρίωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες, λένε οι επιστήμονες της μελέτης.
Σε μια νέα μελέτη, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Nagoya και άλλα ιδρύματα στην Ιαπωνία, εξέτασε δείγματα ιστών από 79 γυναίκες με ενδομητρίωση και 76 που δεν έπασχαν από τη νόσο, διαπιστώνοντας ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του βακτηρίου Fusobacterium και της πάθησης.
Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν κύτταρα παρόμοια με εκείνα του ενδομητρίου – το στρώμα ιστού που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας – αρχίζουν να αναπτύσσονται σε άλλες περιοχές, όπως οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες. Το συγκεκριμένο βακτήριο εντοπίστηκε στο ενδομήτριο.
«Σε μια κοόρτη γυναικών, το 64% των ασθενών με ενδομητρίωση βρέθηκε να φέρει το βακτήριο Fusobacterium στο ενδομήτριο», έγραψαν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.
Το αντίστοιχο ποσοστό στα δείγματα από τις υγιείς γυναίκες ήταν μόλις 7%.
Προχωρώντας περαιτέρω, οι ερευνητές εξέτασαν τι ακριβώς έκανε το Fusobacterium. Σε πειράματα καλλιέργειας κυττάρων, διαπίστωσαν ότι ενεργοποιούσε το σηματοδοτικό μονοπάτι της πολυλειτουργικής κυτταροκίνης TGF-β η οποία «ξυπνούσε» και μεταμόρφωνε τα φυσιολογικά αδρανή κύτταρα. Περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν το βακτήριο Fusobacterium, επίσης ανέπτυξαν τα συγκεκριμένα κύτταρα. Αυτοί οι μυοϊνοβλάστες, που εμπλέκονται στη δημιουργία ιστών και μυών, μπορεί να πυροδοτούν την ενδομητρίωση, εκτιμούν οι ερευνητές.
Γνωρίζουμε ήδη ότι αυτός ο τύπος βακτηρίων είναι διεισδυτικός και έχει συνδεθεί στο παρελθόν με διάφορες λοιμώξεις και ασθένειες. Ταυτόχρονα, ορισμένα είδη του ζουν ειρηνικά στο σώμα μας χωρίς να προκαλούν καμία βλάβη.
«Τα είδη του γένους Fusobacterium είναι γνωστό ότι είναι κοινά μέλη της μικροβιακής χλωρίδας του στόματος και του γαστρεντερικού σωλήνα και έχουν συμβιωτική σχέση με τους ξενιστές τους», έγραψαν οι ερευνητές.
Η αντιβιοτική αγωγή στα ποντίκια για τη στόχευση του συγκεκριμένου βακτηρίου αποδείχθηκε αποτελεσματική στην πρόληψη της ενδομητρίωσης και στη συρρίκνωση των σχετικών αλλοιώσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε μελλοντικά να αναπτυχθεί αντιβιοτική θεραπεία – αν και οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα.
Τα ευρήματα της μελέτης δεν αρκούν ακόμη για να διαπιστωθεί συσχέτιση μεταξύ του Fusobacterium και της ενδομητρίωσης, καθώς πρόκειται για μια πολυπαραγοντική ασθένεια της οποίας η παθογένεια είναι δύσκολο να αποδοθεί σε έναν μόνο παράγοντα.
Η ενδομητρίωση θεωρείται ότι επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Η αντιμετώπισή της προς το παρόν γίνεται με ορμονικές θεραπείες και χειρουργική επέμβαση, με την οποία αφαιρείται ο ετερότοπος ιστός.
«Οι θεραπευτικές επιλογές για την ενδομητρίωση βασίζονται επί του παρόντος στην ορμονική θεραπεία, όπως η μακροχρόνια καταστολή της ωορρηξίας. Ωστόσο, η δημιουργία ενός σχετικά υποοιστρογονικού περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες και οι γυναίκες δεν μπορούν να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της θεραπείας», γράφουν οι ερευνητές.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Translational Medicine».
ΠΗΓΗ: Science Alert