ΥΓΕΙΑ
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ακμή και τη θεραπεία της
Η ακμή είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση με πολύ μεγάλη συχνότητα όχι μόνο στους εφήβους αλλά & στους ενήλικες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, όλο & περισσότερα άτομα άνω των 30 ετών παθαίνουν ακμή...., μας λέει ο Σπυρίδων Βλαχόπουλος, δερματολόγος - αφροδισιολόγος
SHARE:
Είναι η ακμή συνηθισμένη πάθηση;
Σχεδόν όλοι οι έφηβοι θα έχουν κάποια στιγμή λίγα ή πολλά σπυράκια ακμής. Το 85% του πληθυσμού έχει αυτό πού αναφέρεται ως φυσιολογική ακμή.
Αν & φυσιολογικό,αυτό το γεγονός της εφηβείας δημιουργεί συχνά απελπισία στον έφηβο. Το 15% των εφήβων,όμως,έχει πιο ενοχλητική ακμή, πού μπορεί να είναι ήπια μέτρια ή βαριά & αναφέρεται ως κλινική ακμή.
Αυτό απαιτεί την παρακολούθηση από Δερματολόγο.
Με τις θεραπείες πού διατίθενται σήμερα από τους Δερματολόγους, η κλινική ακμή στους περισσότερους ασθενείς αντιμετωπίζεται με επιτυχία.
Ποια είναι η αναλογία μεταξύ των 2 φύλων;
Και τα δύο φύλα προσβάλλονται εξίσου αλλά η βαρύτητα είναι συνήθως μεγαλύτερη στους άνδρες.
Ποια είναι η πορεία της;
H ακμή εμφανίζεται συνήθως για πρώτη φορά στις αρχές της εφηβείας, νωρίτερα στα κορίτσια λόγω της πρώιμης ήβης τους. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανισθούν λίγα σπυράκια ακμής σε ηλικία οκτώ ή εννέα ετών. Χωρίς θεραπεία τα σπυράκια αυξάνουν σε αριθμό και φτάνουν στο μέγιστο στην ηλικία των 17 ετών περίπου για τις γυναίκες και των 18-19 ετών στους άνδρες.
Τα μαύρα στίγματα που οφείλονται;
Τα μαύρα στίγματα αποτελούνται από μια περίσσεια κυττάρων και λίπους στους πόρους του δέρματος. Το μαύρο χρώμα οφείλεται στη συσσώρευση μιας χρωστικής που ονομάζεται μελανίνη στο επάνω μέρος του σμηγματογόνου πόρου.
Είναι μεταδοτική;
Η ακμή δεν είναι μεταδοτική. Οφείλεται στην αλληλεπίδραση των φυσιολογικών βακτηριδίων του δέρματος με τον παθολογικό τύπο λίπους που εκκρίνεται από τα λιπαρά δέρματα με ακμή.
Γιατί στους ενήλικες;
Η όψιμη έναρξη ακμής μπορεί να εμφανιστεί περίπου στο 5% των γυναικών ηλικίας άνω των 25 ετών. Αυτές οι ασθενείς εμφανίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις φυσιολογική ακμή σε μεγαλύτερη ηλικία από τις φίλες τους, δηλ. το δέρμα τουςπερνάει πιο όψιμη (καθυστερημένη) εφηβεία. Τα γεγονότα που ισχύουν για τα κανονικά (συνηθισμένα) σπυράκια’ ισχύουν και για αυτές τις ηλικίες.
Η ακμή οφείλεται σε ανωμαλία των οργάνων του φύλου;
Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από ακμή έχουν φυσιολογικά ορμονικά επίπεδα. Τουλάχιστον το 50% των γυναικών με ακμή δεν χρειάζονται ειδικές εξετάσεις εάν η περίοδός τους είναι κανονική και δεν παρουσιάζουν υπερτρίχωση.
Το φως του ήλιου ωφελεί την ακμή;
Το φως του ήλιου ωφελεί συνήθως την ακμή. Το 60% των πασχόντων παρατηρεί βελτίωση της ακμής του όταν βρίσκεται στον ήλιο. 20% όμως δεν βλέπει καμία διαφορά και 20% παραπονιέται για κάποια επιδείνωση. Η τελευταία ομάδα είναι συνήθως εκείνοι που έχουν επισκεφθεί ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον και η υπερβολική εφίδρωση κλείνει τους πόρους του δέρματος και ενισχύει την ακμή.
Το μακιγιάζ επιδεινώνει την ακμή;
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η συνεχιζόμενη για μεγάλο χρονικό διάστημα χρήση ορισμένων καλλυντικών επιδεινώνει την ακμή. Άλλες ενδείξεις είναι λιγότερο πειστικές αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας μικρός αριθμός γυναικών διαιωνίζουν
την ακμή τους κάνοντας χρήση ορισμένων καλλυντικών που επιδεινώνουν την ακμή.
Ορισμένες συνθήκες εργασίας την επιδεινώνουν;
Οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνουν την ακμή, ιδίως εκείνες που έχουν σχέση με ζεστά και υγρά περιβάλλοντα. Για παράδειγμα η εργασία σε κουζίνα ή πλυντήριο μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.
Η κύηση επηρεάζει την ακμή;
Η επίδραση της κύησης στην ακμή ποικίλλει. Μερικές ασθενείς χειροτερεύουν, άλλες καλυτερεύουν. Αλλά η πλειονότητα παραμένει στην ίδια κατάσταση.
Κάποια είδη διατροφής επιδεινώνουν την ακμή;
Πολλοί ασθενείς παρατηρούν ότι ορισμένες τροφές, όπως η σοκολάτα και το χοιρινό λίπος, τείνουν να επιδεινώνουν την ακμή, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες επιστημονικές αποδείξεις. Είναι γεγονός πάντως πως μια «σωστή» διατροφή που να περιλαμβάνει φυσικά προϊόντα και θα αποφεύγει τα λιπαρά και καρυκεύματα θα υνοήσει την καλή πορεία της ακμής.
Η πίεση των σπυριών επηρεάζει την έκβαση;
Συνήθως συνιστάται να μην «πειράζει» κανείς τα σπυριά, ιδιαίτερα αν είναι βαθιά.
Οι επιφανειακές φλύκταινες (κίτρινα σπυριά) μπορεί να πιεστούν ελαφρά για την αφαίρεση του περιεχομένου τους. Τα άλλα σπυράκια δεν πρέπει να πιέζονται, γιατί διαφορετικά το ερεθιστικό υλικό θα μπει βαθύτερα στο γύρω δέρμα και θα προκαλέσει μεγαλύτερα σπυριά που θα διαρκέσουν περισσότερο και μπορεί να δημιουργήσουν ουλές.
Θα απαλλαχθώ από την ακμή με το πέρασμα της ηλικίας;
Οι περισσότεροι ασθενείς με κλινική ακμή έχουν θεραπεύσει την ακμή τους μέχρι την ηλικία των 27 ετών, αλλά στο 14% των γυναικών και στο 9% των ανδρών η ακμή είναι πιο επίμονη. Οι ήπιες μορφές ακμής διαρκούν περισσότερο χρονικό διάστημα.
Πως μπορεί να αντιμετωπισθεί η ακμή;
H ακμή είτε πρόκειται για λίγα σπυράκια είτε για κλινική ακμή, μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά υπό την προϋπόθεση ότι το άτομο που πάσχει, θα καταλάβει και θα τηρήσει τις γενικές οδηγίες που θα δώσει ο δερματολόγος. Η συμμόρφωση προς τις ιατρικές συμβουλές και η σωστή τήρηση των θεραπειών, που εφαρμόζονται στο δέρμα ή δίδονται από το στόμα, είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται για επιτυχή αντιμετώπιση της ακμής.
Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία της ακμής;
Η θεραπεία της ακμής έχει δύο βασικούς στόχους, ο πρώτος είναι να ανακουφίσει και να εξαφανίσει γρήγορα τα συμπτώματα και ο δεύτερος να αποφευχθούν ουλές και σημάδια.
Τοπική θεραπεία
Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές τοπικές θεραπείες που μπορούν να δώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα ιδιαίτερα σε άτομα με ελαφρά ακμή.
Συστηματική θεραπεία (θεραπεία από του στόματος)
Υπάρχουν τρεις τύποι θεραπείας από του στόματος, τα αντιβιοτικά, οι ορμόνες και τα ρετινοειδή.
Τα αντιβιοτικά ενεργούν με δύο κυρίως τρόπους . Μειώνουν τον αριθμό των βακτηριδίων και περιορίζουν τη φλεγμονή. Τα ρετινοειδή αποτελούν την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία σε ακμές που υποτροπιάζουν με τις άλλες θεραπείες ή σε σοβαρές μορφές ακμής.
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ
Θεραπεία με δέσμες πολωμένου φωτός
Βασική εξέλιξη των τελευταίων ετών στη θεραπεία της ακμής είναι η τακτική χρησιμοποίηση δεσμών πολωμένου φωτός.
Θεραπεία με laser
Η θεραπεία είναι απλή, γρήγορη (λιγότερο από 15 λεπτά) Τα δε αποτελέσματα είναι εμφανή από τις πρώτες θεραπείες, ενώ κατά μέσο όρο χρειάζονται 12-18 εφαρμογές , για να έχουμε μια σημαντική βελτίωση. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες( π.χ. έφηβοι ) χωρίς κανένα περιορισμό.
Η εφαρμογή του laser μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της ακμής, με την ίδια αποτελεσματικότητα.
Θεραπεία peelart
Η θεραπεία συνίσταται στην χρήση ειδικών φυσικών προϊόντων στο σπίτι μας.
Κάθε 20-30 ημέρες , συνολικά 3-5 φορές , γίνεται peeling στο ιατρείο.
Ο σκοπός του συστήματος peelart είναι να δημιουργήσει ένα απαλό , γεμάτο υγεία & λάμψη δέρμα , να αυξήσει την ανθεκτικότητα του στις περιβαλλοντικές επιδράσεις & να επανακτήσει τις κανονικές του λειτουργίες.
Θεραπεία derma genesis (ιατρικός καθαρισμός με διαμάντια-θεραπεία)
Χωρίς αμφιβολία, ο ιατρικός καθαρισμός του προσώπου είναι κάτι παρά πάνω από απαραίτητος για την απελευθέρωση του δέρματος από το σμήγμα που φράζει τους πόρους. Χρησιμοποιώντας διαμάντια που έχουν επεξεργαστεί με laser επιτυγχάνουμε την αφαίρεση του σμήγματος χωρίς τους ερεθισμούς & ανεπιθύμητες αντιδράσεις που προκαλούν άλλες πεπαλαιωμένες μέθοδοι, όπως ο ατμός ή ο καθαρισμός με κρυστάλους.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται:
Απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας
Εξομάλυνση ή αφαίρεση ουλών, αλλά και κηλίδων.Σημαντική μείωση του μεγέθους των πόρων
Ήπιος ή βαθύς καθαρισμός του δέρματος με συνέπεια την άμεση φωτεινότητα και αναζωογόνηση της επιδερμίδας
Οξέα φρούτων
Τα οξέα φρούτων που είναι φυσικές ουσίες και περιέχονται στα φρούτα, στο ζαχαροκάλαμο, στο ξινόγαλα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην δημιουργία ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος.
Τα διαλύματα απολέπισης με γλυκολικό οξύ μόνα η σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους μπορούν να αποτελέσουν ιδεώδεις λύσεις σε πολλά δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, το μέλασμα (πανάδες), οι ακτινικές υπερκερατώσεις, οι ρυτίδες, οι ηλιακές φακίδες και σε πολλά άλλα ακόμη αισθητικά προβλήματα.