ΥΓΕΙΑ
Οι τοξίνες που «κρύβονται» στο σπίτι μας – Το τρόφιμο που τις… εξουδετερώνει!
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Archives of Toxicology, αποκαλύπτει έναν απρόσμενο «σύμμαχο» απέναντι σε τοξικές χημικές ουσίες
Από τις χημικές ουσίες στα έπιπλα μέχρι τις ηλεκτρονικές συσκευές, όλοι μας εκτιθέμεθα διαρκώς σε ουσίες που, αν και συχνά αόρατες, μπορεί να έχουν μακροχρόνιες και δυσάρεστες επιπτώσεις.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Riverside δίνει μια ελπιδοφόρα λύση: ένα απλό συμπλήρωμα γιαουρτιού που μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας ενάντια σε αυτούς τους κινδύνους.
Κεντρικό σημείο της έρευνας είναι οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες (PBDE), χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να επιβραδύνουν τη φωτιά.
Οι PBDE είναι πανταχού παρόντες: βρίσκονται στον καναπέ του σαλονιού, στα καθίσματα αυτοκινήτων, στις ηλεκτρονικές συσκευές και σε πλήθος άλλων προϊόντων. Παρά την πρακτική τους χρησιμότητα, έχουν μια επικίνδυνη πλευρά.
Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές για την ιδιότητά τους να διαταράσσουν τις ορμόνες, να συσσωρεύονται στο περιβάλλον και να προκαλούν δυνητικές βλάβες, ιδιαίτερα στα αναπτυσσόμενα σώματα των παιδιών.
Η μελέτη προτείνει ότι ένα καθημερινό τρόφιμο, όπως το γιαούρτι, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο προστασίας απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες χημικές ουσίες. Η ανακάλυψη αυτή δίνει μια ελπίδα για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και ενθαρρύνει την αναζήτηση φυσικών λύσεων για σύγχρονα προβλήματα.
Το ωφέλιμο βακτήριο
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Archives of Toxicology, αποκαλύπτει έναν απρόσμενο «σύμμαχο» απέναντι σε τοξικές χημικές ουσίες: το προβιοτικό Limosilactobacillus reuteri (LR). Το LR είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το ψωμί με προζύμι, το kimchi και οι γλυκοπατάτες, και πλέον φαίνεται ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία από τις επιπτώσεις των PBDEs.
Η επικεφαλής της έρευνας, Margarita C. Curras-Collazo, εξηγεί ότι «η έκθεση σε PBDEs κατά την περιγεννητική περίοδο προκαλεί αυτιστική συμπεριφορά και μεταβολικό σύνδρομο σε ποντίκια». Η μελέτη της ομάδας της, ωστόσο, δείχνει ότι το συγκεκριμένο προβιοτικό θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις επιβλαβείς επιπτώσεις.
Η έρευνα περιλάμβανε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πείραμα με ποντίκια, όπου εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες εκτέθηκαν σε PBDE για 10 εβδομάδες -ένα χρονικό διάστημα που προσομοιάζει την ανθρώπινη έκθεση. Ορισμένα από τα πειραματικά ποντίκια έλαβαν το προβιοτικό LR, ενώ άλλα όχι. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το προβιοτικό αυτό μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές λύσεις στην προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Καθυστερημένη ανάπτυξη και υπερκινητικότητα
Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά. Τα αρσενικά ποντικάκια που εκτέθηκαν σε PBDEs παρουσίασαν καθυστερημένη αύξηση βάρους και ανώμαλη ανάπτυξη δοντιών, ενώ τα θηλυκά εμφάνισαν υπερκινητικότητα και ασυνήθιστες συμπεριφορές, όπως έντονο σκάψιμο. Ωστόσο, όταν οι μητέρες λάμβαναν το προβιοτικό LR, οι περισσότερες από αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις μειώνονταν δραματικά. «Η χορήγηση προβιοτικού LR στις μητέρες διόρθωσε τις περισσότερες από τις συμπεριφορικές και μεταβολικές ανωμαλίες που προκαλούνται από την έκθεση στα PBDEs» αναφέρει η υποψήφια διδάκτωρ Elena Kozlova, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανή εφαρμογή αυτών των ευρημάτων σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Όπως επισημαίνει ο φοιτητής ιατρικής Μαξιμίλιαν Ντένις, «Το χαμηλό βάρος γέννησης, όπως και άλλοι δείκτες ανάπτυξης, αποτελεί έναν καθιερωμένο προγνωστικό παράγοντα για την υγεία στην ενήλικη ζωή. Δυστυχώς, πληθυσμοί χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου πλήττονται δυσανάλογα τόσο από την έκθεση σε ρύπους όσο και από τις συνέπειες στην υγεία τους».
Ασπίδα από τις περιβαλλοντικές τοξίνες
Η έρευνα υποδεικνύει ότι τα προβιοτικά μπορεί να αποτελέσουν μια απλή και χαμηλού ρίσκου παρέμβαση για την προστασία από αναπτυξιακά και μεταβολικά προβλήματα που προκαλούνται από περιβαλλοντικές τοξίνες. Παρόλο που η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για τις πιθανές εφαρμογές της στην ανθρώπινη υγεία. «Κατανοώντας καλύτερα την αλληλεπίδραση προβιοτικών και περιβαλλοντικών τοξινών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις θεραπείες ως πρώιμες παρεμβάσεις για να περιορίσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας», τονίζει η Margarita C. Curras-Collazo, επικεφαλής της μελέτης.
Η έρευνα δεν παρουσιάζεται ως πανάκεια, αλλά ανοίγει νέους και υποσχόμενους δρόμους. «Αν και τα ευρήματά μας πρέπει να επιβεβαιωθούν, δείχνουν ότι μπορούμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών μας από τοξικές χημικές ουσίες, για τις οποίες δεν υπάρχουν στρατηγικές απομάκρυνσης από το σώμα μας», προσθέτει η Curras-Collazo.
Πηγή: ygeiamou