ΥΓΕΙΑ

Οι σημαντικότεροι μύθοι υγείας

Το πιθανότερο είναι πως κάποτε, κάπου, κάποιος σας έδωσε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω συμβουλές, πιστεύοντας ότι θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιής. Δυστυχώς, είχε άδικο.

No profile pic

Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι οι άνθρωποι πάντα ενδιαφέρονταν για την καλή τους υγεία. Κάθε πολιτισµός στην ιστορία της ανθρωπότητας διέθετε κάποιου είδους ιατρική – λιγότερο ή περισσότερο επιτυχηµένη. Ωστόσο, ο σύγχρονος άνθρωπος ανησυχεί και φροντίζει για την υγεία του περισσότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν. Νέες έρευνες κυκλοφορούν διαρκώς, αλλάζοντας τα δεδοµένα και ανοίγοντας δρόµους για επαναστατικές θεραπείες. Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, αυτό δεν σηµαίνει και ότι σταµατάµε να πιστεύουµε σε ευρέως διαδεδοµένους µύθους γύρω από το θέµα. Οι παρακάτω ίσως είναι οι πιο διάσηµοι εξ αυτών.

Χρειαζόμαστε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα

Η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την ευεξία μας. Ωστόσο, δεν θα την εξασφαλίσουμε μετρώντας ένα-ένα τα ποτήρια νερού που καταναλώνουμε την ημέρα. Απλώς θα πρέπει να φροντίζουμε να πιούμε νερό πριν αισθανθούμε έντονη δίψα, ώστε να είμαστε σίγουροι πως ο οργανισμός μας δεν προσεγγίζει την αφυδάτωση. Επίσης, να θυμάστε πως και άλλα ροφήματα, όπως οι χυμοί ή το τσάι, μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, ενώ αντικαθιστώντας μερικά ποτήρια με φρέσκα φρούτα και λαχανικά θα δείτε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Η ζάχαρη κάνει τα παιδιά να φέρονται άσχημα

Σε αυτή την περίπτωση ο μύθος λέει πως όταν δίνουμε γλυκά στα παιδιά μας, η υπερένταση που τους προκαλούν βλάπτει τη συμπεριφορά τους. Στην πραγματικότητα, όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη δεν έχει αυτή την επίδραση, ούτε δημιουργεί προβλήματα συγκέντρωσης. Τότε τι φταίει που εσείς βλέπετε διαφορά; Το πιθανότερο είναι ότι περιμένετε να τη δείτε, και έτσι δίνετε σημασία σε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα περνούσαν αδιάφορα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι τα μικρά σας να καταναλώνουν όσο λιγότερη ζάχαρη γίνεται.

Το «σπάσιμο» των αρθρώσεων οδηγεί σε αρθρίτιδα

Το «κρακ» που κάνετε στα δάχτυλα του χεριού σας δεν πρόκειται να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξετε προβλήματα στις αρθρώσεις σας. Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν το αντίθετο είναι η εσφαλμένη εντύπωση πως αυτός ο ήχος προκαλείται από την τριβή μεταξύ των οστών. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνετε με αυτή την κίνηση είναι να «σπάτε» μια φούσκα αέρα που σχηματίζεται ανάμεσα στα κόκαλα. Και έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η συνήθεια δεν επιδρά με κανέναν τρόπο στην υγεία των αρθρώσεών σας. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι εκνευριστική για αρκετούς από τους ανθρώπους γύρω σας, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μείωση της δύναμης του καρπού σας ή σε οίδημα. Αν αισθάνεστε πόνο όταν το κάνετε, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Τα καρότα μάς επιτρέπουν να βλέπουμε στο σκοτάδι

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν μύθο, αλλά με μια υπερβολή. Τα καρότα περιέχουν καροτίνη, μια ουσία που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό μας. Η συγκεκριμένη βιταμίνη επιτρέπει στα μάτια μας να μετατρέψουν το φως σε σήμα προς τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας την όρασή μας σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μας δίνει και υπερδυνάμεις! Επίσης, η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να την καταναλώνουμε μαζί με λιπαρές τροφές προκειμένου να απορροφηθεί σωστά και να μπορέσουμε να νιώσουμε τα οφέλη της.

Ο εθισμός είναι επιλογή

Οι εθισμοί περιβάλλονται από αρκετές παρεξηγήσεις. Πρώτα από όλα, ακόμη και αν ένας άνθρωπος ξεκινήσει να πίνει ή να κάνει χρήση ναρκωτικών από επιλογή, σίγουρα δεν το κάνει έχοντας στον νου του ότι θα καταλήξει εθισμένος. Πολλές φορές είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζει που τον οδηγούν στο να αναζητήσει καταφύγιο σε μια βλαβερή συνήθεια, ενώ κάποιοι άνθρωποι φαίνεται πως εθίζονται πιο εύκολα από άλλους εξαιτίας γενετικών παραγόντων. Ενας άλλος διαδεδομένος – και πολύ επικίνδυνος – μύθος είναι πως η απεξάρτηση δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από ισχυρή θέληση. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία, καθώς οι ουσίες έχουν την ικανότητα να αλλοιώνουν τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Από τη στιγμή που συμβαίνει αυτό «προγραμματιζόμαστε» να αναζητούμε διαρκώς λίγη επιπλέον από αυτή την ουσία, ανεξάρτητα από το αν το θέλουμε πραγματικά.

Δεν πρέπει να τρώμε από κάποια ώρα και μετά

Μπορείτε να σταματήσετε να κοιτάτε το ρολόι σας. Το σημαντικό είναι να έχετε επίγνωση των συνολικών θερμίδων που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα, αλλά και του περιεχομένου τους. Το πρόβλημα με το βραδινό φαγητό δεν είναι η ώρα στην οποία συμβαίνει, αλλά το γεγονός ότι είναι πιο πιθανό να επιλέξουμε junk food. Επίσης, αν φάμε μια γενναία μερίδα λίγο πριν ξαπλώσουμε, υπάρχει περίπτωση να σαμποτάρουμε τον ύπνο μας. Αν αισθάνεστε πείνα μετά… τη δύση του ηλίου, μπορείτε να επιλέξετε ένα ελαφρύ σνακ και να ξεχάσετε τις τύψεις.

Η σοκολάτα εντείνει την ακμή

Εντάξει, η δημοτικότητα της σοκολάτας δύσκολα θα καμφθεί από οποιονδήποτε μύθο, ωστόσο ο συγκεκριμένος έχει καταβάλει αρκετή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Σε μια έρευνα οι επιστήμονες πρόσφεραν σε 65 άτομα γλυκά, ορισμένα εκ των οποίων περιείχαν 10 φορές περισσότερη σοκολάτα από τα υπόλοιπα, για έναν μήνα. Στο τέλος δεν βρέθηκαν διαφορές στα επίπεδα της ακμής των δύο ομάδων. Επομένως, η επιδερμίδα σας δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί αν φάτε την αγαπημένη σας σοκολάτα. Ισως βέβαια δεν ισχύει το ίδιο και για τη σιλουέτα σας!

Τα λαχανικά σε κονσέρβα είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά

Σίγουρα τα φρέσκα λαχανικά αποτελούν μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε, όμως αυτό δεν σημαίνει πως κάθε κονσέρβα είναι για πέταμα. Μάλιστα, ορισμένες φορές μπορεί να είναι και προτιμότερες από την ολόφρεσκη εκδοχή. Για παράδειγμα, η κονσερβοποίηση αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της καροτίνης στο σπανάκι και στα καρότα.

Τα υπέρβαρα άτομα έχουν πάντα προβλήματα υγείας

Τα επιπλέον κιλά μπορούν όντως να δυσχεράνουν την κατάσταση της υγείας μας, δεν είναι όμως και απαραίτητο ότι θα το κάνουν. Το μεγαλύτερο μέρος του άγχους μας να μην πάρουμε βάρος οφείλεται σε κοινωνικά πρότυπα και όχι σε επιστημονικά δεδομένα. Αν τηρούμε καλές διατροφικές συνήθειες και φροντίζουμε να ασκούμαστε, τα κιλά μας δεν πρόκειται να κάνουν κακό στον οργανισμό μας. Αλλωστε, το άγχος που περιβάλλει τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου αριθμού στη ζυγαριά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Η γλουτένη κάνει κακό

Οι μόνοι άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν αυτό το συστατικό είναι οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη. Στην περίπτωσή τους, η γλουτένη βλάπτει το έντερο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι υπόλοιποι μπορούμε να πάψουμε να αναζητούμε με μανία την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» στις συσκευασίες των τροφών μας.

Η καθιστική ζωή είναι εξίσου κακή με το κάπνισμα

Ναι, η καθιστική ζωή κάνει κακό στη γενικότερη εικόνα της υγείας μας. Ωστόσο, πολλές φορές ανησυχούμε υπερβολικά για την επίδρασή της. Ο συγκεκριμένος μύθος στηρίζεται σε μια έρευνα του 2010, η οποία έδειξε ότι οι άνθρωποι που περνούν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα καθιστοί πεθαίνουν νωρίτερα από εκείνους που κάθονται λιγότερες από τρεις ώρες. Ωστόσο, έρευνες που ακολούθησαν αποκάλυψαν διαφορές που έγκεινται στις δραστηριότητες που κάνουμε ενώ καθόμαστε. Η δουλειά σε γραφείο δεν έχει την ίδια επίδραση με τον χρόνο που περνάμε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Επομένως, σίγουρα πρέπει να επιδιώκουμε την άσκηση, όμως καλό είναι να μην τρομάζουμε αν συμβαίνει να περνάμε οκτώ ώρες της ημέρας μας καθισμένοι μπροστά από έναν υπολογιστή.

Πηγή:vita.gr

Σχετικά Tags

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση