Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών (World First Aid Day) καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου από το 2000 να εορτάζεται το δεύτερο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου.
Η ημέρα αυτή αποτελεί ένα ετήσιο παγκόσμιο γεγονός που ως σκοπό έχει να αναδείξει τη σπουδαιότητα της γνώσης των πρώτων βοηθειών σε ενήλικες και παιδιά και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
Είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να κατανοήσουν τις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών, καθώς ατυχήματα μπορούν να συμβούν οπουδήποτε, σε οποιονδήποτε και οποτεδήποτε.
Το να γνωρίζει κανείς πώς να αντιδράσει κατάλληλα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να σώσει ζωές, να αποτρέψει μια αναπηρία και να ελαχιστοποιήσει την σοβαρότητα των τραυμάτων.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για το έτος 2023 είναι:
"Οι Πρώτες Βοήθειες στο Ψηφιακό Κόσμο".
Η ψηφιακή τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάχυση της γνώσης και την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων παροχής Πρώτων Βοηθειών. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης της τεχνολογίας αυτής, είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις για την παροχή πρώτων βοηθειών διαδικτυακά, προσαρμόζοντας την σχετική εκπαίδευση στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Η ιδέα της χρήσης της τεχνολογίας συνεισφέρει σημαντικά στην προώθηση ενός από τους βασικούς στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών - την προσβασιμότητα των πρώτων βοηθειών σε όλους, καθώς η γνώση για την παροχή άμεσης φροντίδας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες θετικού αποτελέσματος.
Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης /Δ/νση Δημόσιας Υγείας υλοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών με τίτλο: «Διαχείριση τραύματος και παροχή Α’ βοηθειών στον τόπο του συμβάντος». Στόχος των δράσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την Κρήτη είναι η παροχή σημαντικών εφοδίων και γνώσεων στον πληθυσμό για την Προστασία της ανθρώπινης ζωής, την Προαγωγή της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλειας.
Συνολικά, έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 25 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, δομές ενόπλων δυνάμεων και άλλους φορείς, τα οποία έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 600 άτομα.