ΥΓΕΙΑ

Οι πολυφαινόλες που εμπεριέχει το τσάι μπορεί να καταστέλλουν τα καρκινικά κύτταρα

Ελιξίρια νεότητας έχουν χαρακτηρισθεί κατά καιρούς τόσο το τσάι όσο και ο καφές, καθώς πάμπολλες μελέτες έχουν διαπιστώσει την ευεργετική τους δράση στον οργανισμό μας και την ενίσχυσή του για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

No profile pic

Δεν πάει πολύ καιρός που αναφερθήκαμε σε μία νέα μετα-ανάλυση από επιστήμονες του πανεπιστημίου στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας η οποία εστίασε στην κατανάλωση τσαγιού και η οποία παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σχετιζόταν άμεσα με τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη.

Επιπλέον, οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων στην Αγγλία, καθώς, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Κέντρο Ιαματικών Φυτών του Πανεπιστημίου στο Newcastle, το τσάι εμπεριέχει κάποιες ουσίες οι οποίες καταστέλλουν τη δράση εγκεφαλικών ενζύμων τα οποία προκαλούν την εκφύλιση του, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε συνέχεια όλων αυτών των μελετών έρχεται να προστεθεί ακόμα μία μελέτη η οποία εστία στις ιδιότητες που έχει το τσάι και κατά πόσο αυτές συμβάλλουν ευεργετικά στον οργανισμό μας.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Harvard διεξήγαγαν μια σειρά εργαστηριακών πειραμάτων και διαπίστωσαν ότι η πολυφαινόλη epigallocatechin gallate (EGCG) του πράσινου τσαγιού έχει την ικανότητα να οδηγεί στο “θάνατο” (απόπτωση) τα κύτταρα του αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου. Οι ερευνητές το τοποθέτησαν την πολυφαινόλη αυτή μαζί με καρκινικά κύτταρα του οισοφάγου και παρατήρησαν ότι μέσα σε 24 ώρες η πολυφαινόλη προκαλούσε απόπτωση των κυττάρων αυτών.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά καθώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έρευνα για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου. Δεδομένου, όπως λένε, ότι ο καρκίνος του οισοφάγου παρουσιάζει σημαντική αύξηση περιστατικών τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις χώρες της Δύσης, ενώ είναι ένας πολύ επιθετικός καρκίνος, ανθεκτικός σε θεραπείες. Και με κακή πρόγνωση σε προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση