ΥΓΕΙΑ
Οι παράγοντες κινδύνου για την άνοια
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επηρεάζεται και από μεταβλητούς παράγοντες. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής δρα αποτρεπτικά έναντι της εμφάνισης γεροντικής άνοιας.
SHARE:
Εννέα παράγοντες αποδείχθηκε ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση της γεροντικής άνοιας. Πρόκειται για την απώλεια της ακοής κατά τη μέση ηλικία, την αδυναμία ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το κάπνισμα, την αδυναμία αναζήτησης θεραπευτικών λύσεων για την κατάθλιψη, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, την κοινωνική απομόνωση, την υπέρταση, την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν ακόμα και κατά 35% στην εμφάνιση γεροντικής άνοιας. Το υπόλοιπο 65% του κινδύνου υποτίθεται ότι δεν μπορεί να μεταβληθεί με αλλαγές του τρόπου ζωής.
«Παρότι η γεροντική άνοια διαγιγνώσκεται στην τρίτη ηλικία, οι μεταβολές στον εγκέφαλο αρχίζουν πολύ νωρίτερα» επισημαίνει ο συντάκτης της έκθεσης καθηγητής Γκιλ Λίβινγκστον του University College του Λονδίνου. «Η δραστηριοποίησή μας τώρα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή για τους πάσχοντες από άνοια και τις οικογένειές τους, μεταβάλλοντας έτσι το μέλλον της κοινωνίας».
Η έκθεση, η οποία αποτελεί έργο 24 διεθνών επιστημόνων για την άνοια, υποδεικνύει ότι κάποιοι παράγοντες της καθημερινότητας μπορεί να διαδραματίσουν ένα βασικό ρόλο στην αύξηση ή στη μείωση του κινδύνου που έχει κάθε άτομο να εμφανίσει άνοια. Επίσης, μελετά τη λειτουργία ενός «γνωσιακού δικτύου», έτσι ώστε ο εγκέφαλος να εξακολουθήσει να λειτουργεί παρά τις ζημίες που θα έχει υποστεί. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαχείριση των εννέα παραγόντων κινδύνου μπορεί να μειώσει τα κρούσματα άνοιας κατά ένα τρίτο.
Η αδυναμία ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα άτομα που εξακολουθούν να μαθαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους χτίζουν σημαντικές άμυνες έναντι της άνοιας.
Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η απώλεια της ακοής στη μέση ηλικία, καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και στην κατάθλιψη, που είναι δύο μεταβλητοί παράγοντες για την εμφάνιση της άνοιας. Επίσης, ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα από την έκθεση είναι ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι συνήθως καλό και για τον εγκέφαλο.
Η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική δραστηριότητα, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας και η θεραπεία της υπέρτασης μπορεί να οδηγήσουν στην καταπολέμηση της άνοιας, των καρδιαγγειακών παθήσεων όπως εξάλλου και του καρκίνου. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν είχαν αρκετά στοιχεία προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες διατροφικές συστάσεις όπως εξάλλου και συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι και τα δύο μπορεί να έχουν μείζονα σημασία.
Οπως επισημαίνει ο δρ Νταγκ Μπράουν, επικεφαλής έρευνας της Εταιρείας Αλτσχαϊμερ, «παρότι δεν είναι αναπόφευκτο, η γεροντική άνοια φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος του 21ου αιώνα. Πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας» .