ΚΡΗΤΗ

Στην αναμονή... ένα χρόνο οι φοιτητές, για την υποχρεωτική πρακτική στη Μαιευτική του ΠΑΓΝΗ

Βρύσαλης: Να σταματήσουν οι φοιτητές να γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ Πανεπιστημίων και διοικήσεων των νοσοκομείων

Στην αναμονή... ένα χρόνο οι φοιτητές, για την υποχρεωτική πρακτική στη Μαιευτική του ΠΑΓΝΗ

Με αφορμή τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται για την υποχρεωτική πρακτική άσκηση των φοιτητών στη μαιευτική κλινική του ΠΑΓΝΗ, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο, Δ. Βρύσαλης, σημειώνει:

"Οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μαιευτικής μπήκαν στη σχολή με όνειρα και φιλοδοξίες για να μάθουν, να εξασκηθούν και να δουλέψουν με το πτυχίο τους πάνω στην ειδικότητα που επέλεξαν. Όμως, ήρθαν αντιμέτωποι με θεμελιώδεις δυσκολίες, όσον αφορά την πρακτική τους άσκηση, η οποία είναι υποχρεωτική με διάρκεια 21 εβδομάδων. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με χρονική σειρά είναι:

-Μέχρι την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 η πρακτική άσκηση αμειβόταν μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο έκτοτε δεν προβλέπεται. Έτσι, αναγκάστηκαν να δηλώσουν πρακτική άσκηση -υποχρεωτική για την λήψη πτυχίου- σε ένα πλαίσιο που εργάζονται σε πλήρες ωράριο σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, απλήρωτες-οι και χωρίς ασφάλιση.

-Ταυτόχρονα, θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία για Πρακτική άσκηση φοιτητών δεν υπάρχουν Συγκεκριμένα, οι θέσεις ειναι όλες για τελειόφοιτους των πρωην ΤΕΙ χωρίς να έχει προβλεφθεί ένας αριθμός να είναι για απόφοιτους πανεπιστημίου

-Στις αρχές Οκτώβρη δημοσιεύτηκε ΦΕΚ 5473/2.10.24 με τίτλο "Καθορισμός μηνιαίας αποζημίωσης φοιτητών ΑΕΙ", χωρίς όμως να ενημερωθούν τα πανεπιστημιακά τμήματα αν θα ισχύσει και με ποιους όρους. Όμως, το Τμήμα τους ενημέρωσε για αναστολή των πρακτικών μέχρι να σταλούν διευκρινίσεις από τα αρμόδια Υπουργεία (Παιδείας, Οικονομικών) για την πληρωμή τους.Τα νοσοκομεία κονδύλι για να πληρωθούν οι φοιτητές δεν έχουν

Έτσι έχει μπει πλέον ήδη ο Νοέμβριος και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τίποτα. Η κυβέρνηση και όλα τα αρμόδια Υπουργεία είναι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση, που οδηγεί σε μεγάλη παράταση σπουδών, ανασφάλεια και επιπλέον οικονομικά βάρη στις φοιτήτριες, στους φοιτητές και στις οικογένειές τους.

Μάλιστα, αποτελεί πρόκληση για τη λαϊκή οικογένεια ότι τη στιγμή που, με ευθύνη της κυβέρνησης, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του τμήματος καθυστερούν τουλάχιστον 1 έτος τις σπουδές τους, το ΥΠΑΙΘ απειλεί με διαγραφή όσους δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε ν+2 έτη τον Σεπτέμβριο του 2025.

Είναι τραγικό το γεγονός πως ενώ έχουν ολοκληρώσει τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις αναγκάζονται να περιμένουμε στην «ουρά» σχεδόν έναν (1) χρόνο, να εξαρτιόνται από χρηματοδοτήσεις είτε του ΕΣΠΑ είτε των νοσοκομείων, για κάτι το οποίο είναι ουσιαστικό και υποχρεωτικό για την λήψη του πτυχίου

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ

- Να εξασφαλιστεί ότι όλες οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που έχουν δηλώσει πρακτική άσκηση θα ξεκινήσουν άμεσα, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και χωρίς άλλη καθυστέρηση.

- Να εξασφαλιστεί ότι η πρακτική άσκηση αμείβεται στο ύψος του βασικού μισθού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα".


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση