ΥΓΕΙΑ

Οι ερευνητές ίσως βρήκαν τον τρόπο να «φρενάρουν» τη γήρανση

Πώς η πρόσληψη θερμίδων συνδέεται με την επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης

Οι ερευνητές ίσως βρήκαν τον τρόπο να «φρενάρουν» τη γήρανση

Πιο κοντά στο άπιαστο όνειρο της παντοτινής νεότητας; Νέα έρευνα αναλύει το πώς μπορεί ο άνθρωπος να ξεγελάσει το βιολογικό του ρολόι, επιβραδύνοντας τη γήρανση και διατηρώντας για περισσότερο την υγεία. 

Για δεκαετίες, οι ερευνητές μελετούσαν τον περιορισμό θερμίδων ως δυνητική μέθοδο παράτασης τού προσδόκιμου ζωής. Πλήθος πολλά υποσχόμενων δοκιμών, εκ των οποίων κάποιες ακόμη και πριν από έναν αιώνα, έχουν διενεργηθεί σε πειραματόζωα, ωστόσο η νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Aging θεωρείται σημαντική καθώς αποδεικνύει πως όντως ο περιορισμός των θερμίδων έχει τη δυναμική να επιβραδύνει τη γήρανση στον άνθρωπο. 

Η έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια, βασίστηκε σε δείγμα τουλάχιστον 200 ενηλίκων, μη υπέρβαρων, ηλικίας από 21 έως 50 χρόνων. Σε κάποιους από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά 25% για δύο χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν με τη διατροφή που συνήθιζαν.

Οι τρεις μέθοδοι ανάλυσης DNA

Οι ερευνητές φιλοδοξούσαν να διαπιστώσουν αν οι συμμετέχοντες με περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων, μεγάλωναν με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με όσους έτρωγαν κανονικά. Για να το διαπιστώσουν, χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος που συνέλεξαν κατά την έναρξη της έρευνας με εκείνα στον πρώτο χρόνο διεξαγωγής της καθώς και τον δεύτερο, αναζητώντας σημεία γήρανσης στο DNA των συμμετεχόντων. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές μεθόδους ανάλυσης DNA, εκ των οποίων οι δύο υπολόγιζαν τις βιολογικές ηλικίες των συμμετεχόντων, ανεξαρτήτως της ημερολογιακής ηλικίας τους. Μέσω αυτών των μεθόδων, δεν παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές μετά από δύο χρόνια λιγότερων θερμίδων. 

Το τρίτο μοντέλο ανάλυσης DNA παρακολουθούσε τον ρυθμό γήρανσης ενός ατόμου, αντί για την τρέχουσα βιολογική του ηλικία. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα δύο χρόνια πρόσληψης λιγότερων θερμίδων είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 2-3% του ρυθμού γήρανσης. 

Το ποσοστό αυτό ίσως δεν ακούγεται μεγάλο, όμως σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, προηγούμενη μελέτη έδειχνε πως παρόμοια επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 15% – περίπου το ίδιο όφελος μακροζωίας που συνδέεται με τη διακοπή του καπνίσματος.

Τα «αλλά» της έρευνας 

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, πρόκειται απλώς για μία εκτίμηση. Καθώς το εύρος τής έρευνας ήταν μόλις δύο χρόνων, είναι ανέφικτο να γνωρίζουν οι ειδήμονες πώς και πόσο η διατροφή τους επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία τους και τη μακροβιότητα. 

Επιπλέον, η μείωση κατά 25% της κατανάλωσης θερμίδων είναι δραματική και για πολλούς ανθρώπους μη βιώσιμη. Βεβαίως, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, ακόμη κι εκείνοι που δεν κατάφεραν να περιορίσουν τόσο τις θερμίδες τους, μειώνοντας μόλις κατά 10% την πρόσληψη θερμίδων, είδαν αποτέλεσμα στη διαδικασία γήρανσης, αν και όχι σπουδαίο. 

Κάποιοι ερευνητές δε, εγείραν ζήτημα πιθανών επιπτώσεων από τον μακροπρόθεσμο περιορισμό θερμίδων, όπως ζητήματα ψυχικής υγείας και μείωση οστικής πυκνότητας και μυικής μάζας. 

Μελέτη του 2018 σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα διαπίστωνε επίσης πως η μείωση θερμίδων μπορούσε μεν να παρατείνει τη διάρκεια ζωής, αλλά μπορούσα να προκαλέσει αλλαγή σύνθεσης του εγκεφάλου. 

Μη εφαρμόσιμα, αλλά σημαντικά ευρήματα

Ο εκτεταμένος περιορισμός θερμίδων «δεν αποτελεί πρακτική στρατηγική για την επιβράδυνση της γήρανσης του πληθυσμού» σημειώνουν στη νέα τους έρευνα οι ιθύνοντες. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα «καταδεικνύουν πως η επιβράδυνση της γήρανσης στους ανθρώπους είναι εφικτή και προσφέρει στοιχεία για τις συνέπειες των ευρύτερων παρεμβάσεων, όπως είναι η διαλειμματική νηστεία και οι φαρμακευτικές θεραπείες» προσθέτουν. 

Παρότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν μεταφράζονται προσώρας σε πρακτικές συμβουλές, πόσο μάλλον λύσεις, τα ευρήματα είναι ένα βήμα μπροστά στην κατανόηση -κι ίσως μια μέρα στην επιβράδυνση ή και αντιστροφή- των αρνητικών συνεπειών της γήρανσης του ανθρώπου. 

Πηγή: Time 

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση