ΥΓΕΙΑ

Οι 10 λόγοι που αναδεικνύουν τα σταφύλια σε super food

Τα οφέλη που έχουμε από τα σταφύλια

Οι 10 λόγοι που αναδεικνύουν τα σταφύλια σε super food

σταφύλια είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και νερό. Πρόκειται για μικρές “βόμβες” υγείας καθώς προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό και ενισχύοντας πολλά συστήματα του σώματος.
 

Τα οφέλη που έχουμε από τα σταφύλια

1.Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα

Επειδή τα σταφύλια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βοηθούνν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.

2. Πρόληψη καρκίνου

Τα σταφύλια είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά και γι αυτό μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι μόρια τα οποία μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Τα σταφύλια διαθέτουν επίσης το αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, το οποίο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο μειώνοντας τη φλεγμονή και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης κατεχίνες, κερκετίνη και ανθοκυανίνες, τα οποία είναι και αυτά αντιοξειδωτικά και έτσι δημιουργούν έναν ισχυρό συνδυασμό κατά του καρκίνου.

3. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τα σταφύλια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Εάν έχετε χαμηλή πρόσληψη καλίου, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

4. Προστασία από καρδιακές παθήσεις

Η ρεσβερατρόλη δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.

Μια μελέτη έδειξε επίσης ότι εκείνοι των οποίων οι δίαιτες είχαν περισσότερο κάλιο από νάτριο είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με άτομα που δεν είχαν τόσο πολύ κάλιο στη διατροφή τους.

5.Μείωση της υψηλής χοληστερόλης

Επειδή έχουν πολλές φυτικές ίνες είναι μια καλή επιλογή για να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη.

Σε μια μελέτη που έγινε σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, εκείνοι που έτρωγαν τρία φλιτζάνια κόκκινα σταφύλια την ημέρα για οκτώ εβδομάδες είχαν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και LDL «κακή» χοληστερόλη.

6. Προστασία από τον διαβήτη

Τα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μελέτες δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά στα σταφύλια μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη.

7. Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου

Και σε αυτή την περίπτωση, ρόλο παίζει η ρεσβερατρόλη. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί να έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλό σας.

8. Βελτίωση της υγείας των οστών

Χάρη στη βιταμίνη Κ και τα μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, η κατανάλωση σταφυλιών βοηθά στη διατήρηση γερών οστών

9. Επιβραδύνουν τη γήρανση

Η ρεσβερατρόλη διεγείρει ένα γονίδιο, το οποίο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής επηρεάζοντας τη δομή των κυττάρων και προστατεύοντας τα κύτταρα.

10. Βελτιώνουν τον ύπνο

Τα σταφύλια έχουν και μελατονίνη. Έτσι είναι ένα υπέροχο βραδινό σνακ. Δεν έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν καλύτερα στον ύπνο.
Ποια σταφύλια είναι τα καλύτερα

Υπάρχουν πολλές επιλογές: πράσινα, λευκά, μωβ και κόκκινα. Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξετε να καταναλώσετε τα σταφύλια στη φυσική μορφή τους. Επομένως, αντί να πίνετε χυμό σταφυλιού ή να τρώτε σταφίδες, το μη επεξεργασμένο σταφύλι έχει τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

 

 

 

 

 

Φωτογραφία από Nicky ❤️🌿🐞🌿❤️ από το Pixabay

Πηγή:healthstories.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση