ΥΓΕΙΑ

Ο Ηλ. Μόσιαλος για την άρση των πατεντών και το AstraZeneca

Αναφέρθηκε επίσης στα τελευταία στοιχεία για την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης.

No profile pic

Η άρση της πατέντας θα χρειαστεί χρόνο, και θα πρέπει να συνοδευθεί με ανταμοιβή των εταιρειών γιατί θα χρειαστούμε εμβόλια και στο μέλλον, επισήμανε ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη. 

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε κατηγορηματικά ότι όχι μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά κανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν σημαντικές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη εάν οι έγκυες κολλήσουν κορωνοϊό. Αναφέρθηκε ακόμα στα τελευταία στοιχεία για την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης.

“Ιστορικής σημασίας απόφαση των ΗΠΑ”

Όπως υπενθύμισε, “είχα καταθέσει και παγκόσμια την πρόταση για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020 με άρθρο μου στους Times του Λονδίνου και μετά ακολούθησε αρθρογραφία σε πολλές εφημερίδες. Είναι ιστορικής σημασίας η απόφαση των ΗΠΑ όπως και η στήριξη την οποία έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ από πολλές χώρες παγκόσμια. Το αν  μπορεί να γίνει γρήγορα... Όχι, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Γι' αυτό είχα πει ήδη από πέρυσι, ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πάρει διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών για τις φαρμακευτικές εταιρείες που μπορούν να παράξουν εμβόλια. Δεν αναφέρομαι στις ελληνικές, γιατί άκουσα και τον εκπρόσωπο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που είπε ότι θέλουν πάνω από 12 μήνες για να προσαρμοστούν. Προφανώς, γιατί δεν παράγουμε εμβόλια στην Ελλάδα. Εδώ μιλάμε για φαρμακοβιομηχανίες μεγαθήρια, που ήδη άρχισαν να συνεργάζονται, όπως η Novartis, η Sanofi... που έχουν προσφερθεί να παράξουν εμβόλια, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παραγωγικές δυνατότητες και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στη ΝΑ Ασία, επομένως δεν είναι μόνο να απελευθερώσουμε τις πατέντες αυτή τη στιγμή, είναι και η μεταφορά τεχνογνωσίας που πρέπει να γίνει σε αυτές τις εταιρείες, πάνε μαζί αυτά τα δύο. Παράλληλα, αν δει κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, είπαν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, είναι το θέμα σύνθετο, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση στο πλαίσιο του ΠΟΥ, και κατά τη γνώμη μου, δεν θα ληφθεί μόνο με μια απλή άρση, θα πρέπει να δούμε τι θα συνοδεύει αυτή την άρση. Δηλαδή τα κίνητρα για τη βιομηχανία, έτσι ώστε να συνεχίσουν να παράγουν εμβόλια”. 

“Δε θέλουμε με μια πολιτική άρσης να σταματήσουμε τα κίνητρα προς τη φαρμακοβιομηχανία να παράγουν εμβόλια. Η αρχική πρόταση που έγινε και κατατέθηκε από τον έλληνα πρωθυπουργό τον Απρίλιο του 2020 στη γερμανική εφημερίδα FAZ ήταν ότι θα πρέπει να γίνει άρση της πατέντας, με ανταμοιβή των εταιρειών παράλληλα με την άρση και τη μεταφορά της τεχνογνωσίας” αποσαφήνισε ο καθηγητής. 

“Δεν είναι θέμα αν το δέχονται οι εταιρείες ή όχι. Αν το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις σε επίπεδο ΠΟΥ θα γίνει. Θα υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιβάλουν αυτές τις διεργασίες. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο αυστηρές θα είναι αυτές οι ρυθμίσεις, και παράλληλα να δώσουμε τα κίνητρα που χρειάζονται γιατί δεν χρειαζόμαστε μόνο τα εμβόλια που έχουμε τώρα. Θα χρειαστούμε και εμβόλια στις επόμενες χρονιές, θα χρειαστούμε και νέα εμβόλια για τις μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη από τον ιό” τόνισε. 

“Δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορωνοϊό” 

Οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν τα εμβόλια που έχουμε τώρα αλλά και νέα εμβόλια για πάρα πολλά χρόνια στο μέλλον δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορωνοϊό... Απλώς τον αντιμετωπίζουμε με τους εμβολιασμούς. Χωρίς μαζική παραγωγή θΑ έχουμε ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου δεν είναι πάντα δυνατό να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, κι ιδιαίτερα αν κυκλοφορήσει ο ιός σε ανοσοκατασταλμένους πληθυσμούς, αυξάνεται η πιθανότητα μεταλλάξεων. Επομένως ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που θα περισσέψουν στην ΕΕ, το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα έχουμε 700 εκατ. δόσεις απ' ό,τι χρειαζόμαστε στην ΕΕ, αλλά αυτές αντιστοιχούν σε 350 εκατ. του παγκόσμιου πληθυσμού – περίπου το 5%. Αν δώσουν όλοι τις δόσεις που τούς περισσεύουν από το Δυτικό κόσμο δε θα φτάνουν να εμβολιάσουν πάνω από το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. ΧΡΕΙάζεται υπερπροσπάθεια. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση