ΥΓΕΙΑ
Νέα δεδομένα για τις σύνθετες κρέμες ανακούφισης πόνου
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που να αφορούν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους.
SHARE:
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι σύνθετες κρέμες ανακούφισης πόνου δεν είναι καλύτερες από τις απλές ή τις placebo κρέμες όταν πρόκειται για την ανακούφιση του πόνου.
Η μελέτη με τίτλο «Compounded Topical Pain Creams to Treat Localized Chronic Pain: A Randomized Controlled Trial» χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε από τα Κέντρα για την Έρευνα Επιστημών Αποκατάστασης, την Υπηρεσία Υγείας Άμυνας, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Annals of Internal Medicine».
Αυτές οι κρέμες ανακούφισης πόνου συνταγογραφούνται για να εφαρμόζονται τοπικά στα εντοπισμένα σημεία πόνου, εξηγούν οι ερευνητές. Διατίθενται με σχετικά υψηλό κόστος αλλά δεν είναι καλύτερες από τις κρέμες placebo ή τις απλές, προσθέτουν.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που να αφορούν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους. Γι αυτό ενημερώνουν τους ιατρούς καθώς και τους χρήστες να προσέχουν τη χρήση των κρεμών αυτών καθώς υπάρχει λανθασμένη αντίληψη για το χαμηλό ποσοστό παρενεργειών λόγω τοπικής χρήσης.
Η μελέτη είναι μια τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή που διεξήχθη από τους ερευνητές του Εθνικού Στρατιωτικού Ιατρικού Κέντρου Walter Reed. Η ομάδα συμπεριέλαβε 399 ασθενείς που διαγνώστηκαν με νευροπαθητικό πόνο ο οποίος οφειλόταν σε νευρική βλάβη ή αισθητική βλάβη (όχι νεύρα) ή με μεικτό τύπο πόνου. Χωρίστηκαν σε ομάδες και στις οποίες δόθηκε σύνθετη κρέμα πόνου ή εικονική κρέμα, ανάλογα πάντα με τον τύπο του πόνου τους.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιηθήκαν στις σύνθετες κρέμες ήταν εγκεκριμένα από το FDA και χρησιμοποιούνται συνήθως για ανακούφιση από τον πόνο. Αυτό συμπεριλάμβανε παράγοντες όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μυοχαλαρωτικά «ketoprofen(κετοπροφαίνη), baclofen(μπακλοφένη), κυκλοβενζαπρίνη (cyclobenzaprine), λιδοκαΐνη(lidocaine)», για τον αλλεργικό πόνο, αντισπασμωδικά και άλλα όπως «κεταμίνη, γκαμπαπεντίνη, κλονιδίνη και λιδοκαΐνη» για τον πόνο των νεύρων. Για την ομάδα μεικτού θεραπευτικού πόνου χρησιμοποιήθηκαν ενώσεις με «κεταμίνη, γκαμπαπεντίνη, δικλοφενάκη, μπακλοφένη, κυκλοβενζαπρίνη και λιδοκαΐνη».
Η αίσθηση του πόνου αξιολογήθηκε, ένα μήνα μετά τη χρήση των κρεμών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη βελτίωση των συμπτωμάτων του πόνου με τη χρήση σύνθετων κρεμών για πόνο σε σύγκριση με τις κρέμες με εικονικό φάρμακο. Περίπου το 28% των συμμετεχόντων στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και το 36% των συμμετεχόντων στην ομάδα κρέμας πόνο ανέφεραν ανακούφιση από τον πόνο.
Αυτή η διαφορά δεν θεωρήθηκε αρκετά σημαντική για τη χρήση κρέμας για το πόνο, γράφουν οι ερευνητές. Επιπλέον, οι σύνθετες κρέμες για πόνο ήταν πιο ακριβές σε σύγκριση με άλλες κρέμες, προσθέτουν οι συγγραφείς. Τα μικρά οφέλη που παρατηρούνται με αυτές τις κρέμες, προσθέτουν, οφείλονται στις επιδράσεις στο περιφερικό νευρικό σύστημα και δεν οφείλονται σε επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ο Dr. Steven Cohen, ερευνητής του πόνου στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed στο Bethesda του Maryland και στο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι από άλλες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι μερικοί από τους παράγοντες (λιδοκαΐνη, στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) μπορεί να είναι αποτελεσματικά για ορισμένους τύπους έντονων και χρόνιων πόνων, οπότε προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η διαφορά σε αυτή τη μελέτη δεν έφθασε να είναι στατιστικής σημασίας, σε οποιονδήποτε από τους τύπους πόνου. «Αυτό» όπως είπε «είναι σημαντικό, επειδή οι σύνθετες κρέμες για πόνο είναι πολύ πιο ακριβές από τις συνταγογραφημένες (λιδοκαΐνη, δικλοφενάκη) ή υπερ-αντιγόνο (καψαϊκίνη), αλλά δεν παρείχαν ουσιαστικό όφελος σε σύγκριση με την κρέμα εικονικού φαρμάκου».
Οι συγγραφείς της μελέτης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι σύνθετες κρέμες ανακούφισης από τον πόνο δεν πρέπει να συνταγογραφούνται για τη θεραπεία του πόνου.