ΥΓΕΙΑ
Μ.Τσιάκα: Κοριτσάκια με κοτσιδάκια πάσχουν από νευρική ανορεξία!
Ραγδαία αύξηση των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά δημοτικού
Ραγδαία είναι η αύξηση των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά δημοτικού, ως αποτέλεσμα αφενός της ήβης που πλέον ξεκινάει περίπου στα 11 έτη, κι αφετέρου των στρεβλών προτύπων τα οποία τα παιδιά επιδιώκουν να μιμηθούν.
Μιλώντας στο Cretalive, η πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών Δρ. Μαρία Τσιάκα η οποία είναι εκπαιδεύτρια για ένα καινοτόμο πρωτόκολλο θεραπείας για τις διατροφικές διαταραχές (TBT-S) αναφέρει ότι "τα τελευταία χρόνια, αμέσως μετά την πανδημία, έχει πέσει πολύ ο μέσος όρος έναρξης της νόσου" κι έτσι "βλέπουμε παιδιά 8, 9 ,10 ετών να νοσούν". Από τη μία το στρες που "επέβαλαν" οι συνθήκες εγκλεισμού και περιορισμών κατά την πανδημία αλλά και από την άλλη η πτώση του μέσου όρου έναρξης της ήβης (περίπου 11 ετών) και η έναρξη της προήβης στα 9-10 έτη φαίνεται να συντέλεσαν σημαντικά στην αύξηση των περιπτώσεων διατροφικών διαταραχών σε μικρά παιδιά.
Όπως εξηγεί η κ.Τσιάκα, "η απότομη αύξηση οιστρογόνων και τεστοστερόνης μαζί με περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως τα lifestyle πρότυπα) πυροδοτούν την έναρξη της νόσου" με αποτέλεσμα το παιδί να περιορίζει την πρόσληψη τροφής, να επιδίδεται σε περισσότερη άσκηση, να κοιτάζει συχνότερα τον εαυτό του στον καθρέπτη.
Αδυνατώντας ένα παιδί να "φιλτράρει" τα στερεότυπα και τα "τέλεια" που προβάλλονται από τα social media και το διαδίκτυο και παρά το ότι στην ηλικία των 9-10 ετών διαθέτει ένα παιδικό, αδιαμόρφωτο σώμα, λανθασμένα υποβάλλεται σε διαδικασία σύγκρισης με ενήλικα σώματα.
Η Δρ.Τσιάκα κρούει "καμπανάκι" προς τους γονείς τονίζοντας την αναγκαία επίβλεψη και τον γονεϊκό έλεγχο απέναντι στο τί παρακολουθούν τα παιδιά αλλά και στην συμπεριφορά τους, ενώ τονίζει την τρομερή εικόνα "κοριτσιών με κοτσιδάκια που έχουν ανορεξία"!
"Οι περισσότερες οικογένειες θεωρούν ότι ένα παιδί τέτοιας ηλικίας δεν μπορεί να νοσήσει. Και το ίδιο θεωρούν και για τα αγόρια. Όμως καταγραφεται αύξηση και στον αριθμό των αγοριών που νοσούν" - σημειώνει η ίδια, τονίζοντας ότι το πρωτόκολλο θεραπείας TBT-S, είναι ήδη στο Εθνικό Σύστημα της Αυστραλίας, εφαρμόζεται και στην Αμερική και σε άλλες χώρες, ενώ στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το 2017.
Σύντομα μάλιστα πρόκειται να δημοσιευτεί η μελέτη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυτής, που στον πυρήνα της έχει το ταμπεραμέντο του ασθενούς με την απαραίτητη εμπλοκή της οικογένειας.
Ακούστε τί είπε στο Cretalive και την Κατερίνα Παντινάκη, η Δρ.Τσιάκα:
Δείτε επίσης:
"Καμπανάκι" για την αύξηση των διατροφικών διαταραχών στην Κρήτη - Στο επίκεντρο οι έφηβοι