Μπορεί η σωματική άσκηση να βελτιώσει την μαθησιακή απόδοση του παιδιού σας;

Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Σύμφωνα με μελέτες, οι μαθητές που λαμβάνουν κανονική σωματική άσκηση αποδίδουν καλύτερα στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Τα οφέλη της άσκησης συχνά περιλαμβάνουν καλύτερη προσοχή, διατήρηση μνήμης, απόδοση σε τυποποιημένες ακαδημαϊκές δοκιμές, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, βελτιωμένο χρόνο αντίδρασης, δημιουργική σκέψη και πολλά άλλα. Και αυτό ισχύει και για τους φοιτητές.

Είναι λάθος αν πιστεύετε ότι η ακαδημαϊκή επίδοση του παιδιού σας βασίζεται αποκλειστικά στον αριθμό των ωρών που μελετά. Η καλή ακαδημαϊκή απόδοση είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων. 
Η σωματική δραστηριότητα και η υγεία μπορούν στην πραγματικότητα να ενισχύσουν την ικανότητα του ατόμου να μάθει. Σύμφωνα με την Εθνική Ιατρική Ακαδημία, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις γνωστικές ικανότητες, την υγεία και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του παιδιού.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ακαδημαϊκή απόδοση ενός παιδιού

Εκτός από το επίπεδο IQ, οι ψυχολογικοί, οι κοινωνικοί, οι οικονομικοί, οι προσωπικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εκπαίδευση. Οι συνέπειες αυτών των παραγόντων διαφέρουν από άτομο σε άτομο και ακόμη και από χώρα σε χώρα! Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι:

Ακαδημαϊκή και σχολική προσκόλληση
Υποστήριξη και διδασκαλία του δασκάλου
Ψυχική υγεία
Διαφορά φύλου
Οικογενειακό εκπαιδευτικό υπόβαθρο
Συμμετοχή γονέων
Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες
Πώς η άσκηση επηρεάζει την ακαδημαϊκή απόδοση;

Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που λαμβάνουν επαρκή άσκηση και είναι ενεργά καθημερινά τείνουν να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τα λιγότερο ενεργά παιδιά:

Περισσότερη προσοχή
Καλύτερη διατήρηση μνήμης
Καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία
Καλύτερη μεταβολική λειτουργία
Βελτιωμένη υγεία των οστών
Καλύτερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων
Καλύτερη απόδοση σε τυποποιημένες ακαδημαϊκές εξετάσεις
Άμεση και μακροπρόθεσμη βελτίωση της ακαδημαϊκής επίδοσης
Καλύτερος χρόνος αντίδρασης και δημιουργική σκέψη
Αυξημένες θετικές διαθέσεις

Πόσο άσκηση πρέπει να κάνουν οι μαθητές;

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 17 ετών θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά φυσικής αερόβιας άσκησης καθημερινά και οι ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών να λαμβάνουν καθημερινά τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης.

Πιστεύεται ότι τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας υπερβαίνουν τα οφέλη που προέρχονται από την αύξηση του χρόνου παραμονής στην τάξη. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα γνωστικά οφέλη από τη σωματική αγωγή έχουν παρατηρηθεί όταν η φυσική αγωγή δόθηκε είτε στο πρώτο ήμισυ της ημέρας ή το μεσημέρι και όχι στο τέλος της ημέρας.

Προκειμένου να κινηθούν τα παιδιά, τα σχολεία πρέπει να προωθήσουν μέτρα. Η σωματική δραστηριότητα δεν πρέπει να θεωρείται ως μια διατεθειμένη επιλογή αλλά ως βασικό εκπαιδευτικό μέλημα.

Οι μαθητές του κολλεγίου επωφελούνται από την άσκηση;

Τα οφέλη της άσκησης όσον αφορά τις ακαδημαϊκές επιδόσεις ισχύουν επίσης για τους φοιτητές. Η φυσική αγωγή δεν αποτελεί μέρος των περισσότερων πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός σχολών σε όλο τον κόσμο την εισάγουν στο πρόγραμμα σπουδών για να κάνουν τους νέους πιο δραστήριους.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μόνο μία ώρα άσκησης κάθε εβδομάδα μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές. Η μελέτη περιελάμβανε την εξέταση των συνηθειών 21.000 φοιτητών. Διαπίστωσαν ότι μία ώρα άσκησης την εβδομάδα αύξησε τη συνολική ΣΔΣ κατά 0,06 μονάδες. Σε φοιτητές που δεν ασκήθηκαν  καθόλου και στη συνέχεια άρχισαν να ασκούνται  για 3 ώρες την εβδομάδα, η ΣΔΣ αυξήθηκε κατά 0,18.

Η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Ένα υγιές σώμα, με τη σειρά του, θα διατηρήσει τις πνευματικές ικανότητές των παιδιών σας ισχυρές.

Πηγή: stogiatro.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ