ΥΓΕΙΑ
Μεταμοσχεύσεις: Μόλις 4,5 δότες εθελοντές δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού στην Ελλάδα
Περί τους 1.220 νεφροπαθείς αναμένουν να βρεθεί μόσχευμα, άλλοι 158 ασθενείς βρίσκονται στην αναμονή για ηπατικό μόσχευμα και 36 ασθενείς αναμένουν για μόσχευμα καρδιάς
SHARE:
Μια μεγαλειώδης πράξη με ελάχιστη απήχηση: Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση που τιμώνται σήμερα, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων.
Το «δώρο ζωής» που περιμένουν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νεφροπαθείς, αλλά και ηπατικοί και καρδιολογικοί ασθενείς, δεν φτάνει ποτέ για πολλούς από αυτούς ή φτάνει πολύ αργά, με τα εμπόδια της λειψής ενημέρωσης, της χαμηλής ευαισθητοποίησης και της μικρής συμμετοχής όλων, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο μέσω φορέων, να υψώνονται συνεχώς στη διαδικασία της δωρεάς οργάνων.
Οι εθνικές μας επιδόσεις στο συγκεκριμένο πεδίο είναι δραματικά χαμηλές, όπως καταγράφονται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός με την ευκαιρία του σημερινού «εορτασμού», κατά το έτος 2015 υπήρξαν συνολικά 39 δότες, κατά το έτος 2016 οι δότες αυξήθηκαν σε 51 και κατά το έτος 2017 -μέχρι τον Οκτώβριο- καταγράφηκαν 55 δότες οργάνων.
Στη χώρα μας αντιστοιχούν για το τρέχον έτος 4,5 δότες εθελοντές δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού την ώρα που στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 18 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού. Για τους ανθρώπους που βρίσκονται στον ιδιαίτερο αυτό χώρο, είναι πια όνειρο μακρινό οι δείκτες του... σωτήριου για τις μεταμοσχεύσεις και τους ασθενείς έτους 2008: τότε που αντιστοιχούσαν 8,9 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού στη χώρα μας. Πλέον όλα βρίσκονται σε ρυθμό πτωτικό. Οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων το τρέχον έτος μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τις 153 -πέρυσι καταγράφηκαν μόλις 151.
Η λίστα με τους ασθενείς όμως που περιμένουν να βρεθεί το συμβατό μόσχευμα μόνο μακραίνει. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Περί τους 1.220 νεφροπαθείς αναμένουν να βρεθεί μόσχευμα, άλλοι 158 ασθενείς βρίσκονται στην αναμονή για ηπατικό μόσχευμα και 36 ασθενείς αναμένουν για μόσχευμα καρδιάς.
«Η μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Μέσα από αυτή την προσφορά μπορούν να έχουν καλύτερη ζωή και να σωθούν μέχρι και 20 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης. Ας δώσουμε μια ευκαιρία, μέσα από την δωρεά, στους συνανθρώπους μας να ζήσουν καλύτερα. Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, την 1η Νοεμβρίου, θα ήθελα να ευχαριστήσουμε όλες τις οικογένειες που βρήκαν την δύναμη να κάνουν αυτό το άλμα αγάπης υπερβαίνοντας την οδύνη για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Χάρη στη πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας» αναφέρει με την ευκαιρία της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων ο πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Ανδρέας Καραμπίνης.
Ο επικεφαλής του ΕΟΜ εξήρε την προσφορά των οικογενειών που συναίνεσαν στην δωρεά οργάνων και την πολύτιμη βοήθεια του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας, τονίζοντας πως «αποτελούν τους σημαντικότερους κρίκους που συνέβαλαν στην αύξηση της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων κατά την τελευταία τριετία στη χώρα μας».
Πότε είναι αναγκαία η μεταμόσχευση
Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων, ιδίως νεφρούς, ήπαρ, καρδιά.
Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλαιότερα, αποτελεί πλέον μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί πρόσφατα σε επιστημονική ημερίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά το διάστημα 2012-2016 πραγματοποιήθηκαν 862 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων, δηλαδή από δότη μυελού των οστών και 1.063 αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, δηλαδή από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενή. Η αναζήτησή του συμβατού δότη για τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις γίνεται ουσιαστικά μέσω της παγκόσμιας δεξαμενής εθελοντών δοτών που αριθμεί περίπου 15 εκατ. δότες. Η ελληνική συνεισφορά στην παγκόσμια δεξαμενή είναι απειροελάχιστη: περίπου 55.000 δότες, αριθμός που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» και στην επικεφαλής κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.