ΥΓΕΙΑ
Μετάλλαξη Δέλτα: Σε Κρήτη και Αττική τα περισσότερα κρούσματα
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το πλήθος των νέων κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα
SHARE:
Εντείνεται ο προβληματισμός των υγειονομικών αρχών για την ολοένα αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να είναι αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να εντοπίζεται στην Κρήτη και έπειτα στην Αττική.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε άτομα νεαρής ηλικίας. Στην Κρήτη από τα σχεδόν 35 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα το ένα τρίτο είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, πολλά από τα οποία ηλικίας από 7 έως 9 ετών.
Η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16 – 25 ετών, ενώ λιγότερα εντοπίστηκαν σε ηλικίες, μεταξύ 25 και 30 ετών. Όλοι ανεξαιρέτως οι προσβεβλημένοι πολίτες ήταν ανεμβολίαστοι.
Καμπανάκι για τους νέους
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.
Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους.
«Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε
Στα μέτρα προστασίας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε ο καθηγητής Τζανάκης εφιστώντας την προσοχή όλων κατά των φαινομένων χαλάρωσης.
«Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Επίσης, να τηρούμε τα μέτρα. Στους εξωτερικούς χώρους αν δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν υπάρχει θέμα να μην φοράμε μάσκες. Εκεί που υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να την βάλουμε. Είναι και η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αυτό άλλωστε», λέει ο καθηγητής και συνεχίζει:
«Είμαστε σε μια στάση λεωφορείου, πρέπει να την βάλουμε τη μάσκα. Είμαστε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, πρέπει να βάλουμε τη μάσκα. Στην αποβάθρα του μετρό, πρέπει να φοράς τη μάσκα σου. Τώρα αν είσαι σε ένα δρόμο και προχωράς μόνος σου, μην τη φοράς δεν προσφέρει κάτι. Έχει τεράστια σημασία να μην αφήσουμε τον ιό Δέλτα να προχωρήσει, ή αν αυτό είναι αναπόφευκτο, να τον καθυστερήσουμε όσο μπορούμε».
Σε σημερινές του δηλώσεις στο MEGA ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο της Κρήτης αλλά και στην πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης στο νησί.
Εκκλήσεις για άμεσο εμβολιασμό
Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό ανάχωμα στην εξάπλωση του ιού Δέλτα, αλλά και στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο από τον κορωνοϊό. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλου.
Σε συγκριτικό πίνακα που επισυνάπτει στην ανάρτησή του στα social media, παραθέτει χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων που δηλώθηκαν την περασμένη Τρίτη (29/9).
Στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκαν 22,866 νέα κρούσματα αλλά μόνο 3 θάνατοι. Στη Ρωσία, 21,650 νέες λοιμώξεις αλλά 611 θάνατοι και στην Αργεντινή 18,389 νέα κρούσματα και 574 θάνατοι.
«Η Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης η χώρα με τον μικρότερο αριθμό σοβαρών περιπτώσεων (297 συνολικά μέχρι στιγμής). Στην Αργεντινή έχουν 6,636 σοβαρές περιπτώσεις ενώ στη Ρωσία 2,300. Τα εμβόλια δουλεύουν και μας προστατεύουν”, σχολιάζει στην ανάρτησή του ο Καθηγητής κ. Μόσιαλος.
Τι επιφυλάσσει ο νέος ενισχυμένος μεταλλαγμένος ιός Δέλτα Plus
Μια νέα και ελαφρώς τροποποιημένη έκδοσης της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Υγείας αυτών των χωρών, το νέο στέλεχος B.1.617.2.1 ή AY.1 -εν συντομία Δέλτα Plus- έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων καθώς εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Φεβρουάριο και ταυτοποιήθηκε στην Αγγλία στις 11 Ιουνίου.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 200 περιπτώσεις σε 11 χώρες και έχει συμβεί μόνο ένας θάνατος από αυτόν, στην Ινδία. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν ο ιός Δέλτα Plus, ο οποίος αποτελεί συνδυασμό της ινδικής και της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης, μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτικός, από τον απλό παραλλαγμένο ιό Δέλτα.
Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της, αναφέρουν οι έλληνες επιστήμονες. Ο ιός που μας ανησυχεί προς το παρόν είναι η απλή παραλλαγή του ιού Δέλτα, ανέφερε στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Ο ιός Δέλτα Plus είναι η ινδική και η νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή μαζί. Εγώ δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη διαφορά από το στέλεχος Δέλτα. Το νέο στέλεχος Δέλτα Plus δεν θα προκαλέσει πρόβλημα επιπλέον. Το πρόβλημα είναι το απλό στέλεχος Δέλτα να μην ξεφύγει. Αν κάνει μια μικρή έξαρση της τάξεως μέχρι 1.000 ημερήσια κρούσματα εδώ στην Ελλάδα, θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Το θέμα είναι μην αυξηθεί παραπάνω και πάει το πράγμα αλλού, κι έχουμε καλοκαιριάτικα προβλήματα», καταλήγει ο ίδιος.
Διαβάστε επίσης: