ΥΓΕΙΑ

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εγκεφαλικού για όσους παίρνουν ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιεμετικά φάρμακα

Νέα γαλλική επιστημονική έρευνα

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εγκεφαλικού για όσους παίρνουν ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιεμετικά φάρμακα

Μια κατηγορία ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων κατά της ναυτίας και του εμετού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, σύμφωνα με μελέτη Γάλλων επιστημόνων.

         Οι ασθενείς που παίρνουν αντιντοπαμινεργικά αντιεμετικά για να αντιμετωπίσουν τη ναυτία και τους εμετούς που προκαλούνται από την ημικρανία, τη αντικαρκινική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία ή άλλες αιτίες, έχουν υπερτριπλάσια πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό ισχαιμικού τύπου, σε σχέση με όσους δεν παίρνουν τέτοια φάρμακα, σύμφωνα με τη γαλλική επιστημονική έρευνα.

         Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπορντό, με επικεφαλής τη δρα Αν Μπενάρ-Λαριμπιέρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 2.612 ασθενείς με μέση ηλικία 72 ετών που είχαν πάθει εγκεφαλικό και άλλα 21.859 άτομα (η ομάδα ελέγχου).

         Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ όσων είχαν πάθει εγκεφαλικό, σχεδόν οι μισοί (48%) είχαν πάρει κάποιο αντιεμετικό φάρμακο (domperidone, metopimazine ή metoclopramide) τουλάχιστον μία φορά μέσα στις τελευταίες 14 μέρες πριν το εγκεφαλικό. Οι άνδρες βρέθηκαν να έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο (κατά 3,6 φορές) για εγκεφαλικό μετά από λήψη αντιεμετικού φαρμάκου.

         Όπως τα αντιψυχωσικά φάρμακα, τα εν λόγω αντιεμετικά μπλοκάρουν τη δράση της ντοπαμίνης στην εγκέφαλο. Τα αντιψυχωσικά έχουν επίσης συσχετισθεί από παλαιότερες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού.

         Και τα τρία ανωτέρω φάρμακα βρέθηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ιδίως μετά τις αρχικές δόσεις (συγκριτικά λιγότερο, κατά 2,5 φορές η domperidone, ενώ τα άλλα δύο κατά 3,5 έως 3,6 φορές)). Η δράση τους στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο πιθανώς εξηγεί αυτή τη συσχέτιση.

         "Δεν είναι οι πρώτες παρενέργειες αυτών των φαρμάκων που εντοπίζονται και πιθανώς δεν είναι καν οι πιο σοβαρές, όμως είναι κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι τα συνταγογραφούν", δήλωσε ο φαρμακο-επιδημιολόγος Αντουάν Παριεντέ.

Φωτογραφία από AndrewLozovyi via vista.create

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση