ΥΓΕΙΑ
Μάσκα: Να τη φοράμε σε εξωτερικούς χώρους ή όχι;
Συνεχής είναι ο διάλογος των επιστημόνων σχετικά με την οδηγία που έχουν επιβάλει πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους – Ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα που υποδεικνύουν την υιοθέτηση του μέτρου και τι υποστηρίζουν οι ειδικοί που την απορρίπτουν
SHARE:
Η χρήση μάσκας σε δημόσιους, εξωτερικούς χώρους παραμένει αμφιλεγόμενη. Τελικά, πρέπει να φοράμε μάσκα έξω για να μειώσουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού ή μήπως οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση της μετάδοσης στους εσωτερικούς χώρους, όπου ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος; Οι ειδικοί σχολιάζουν το ζήτημα σε σχετική δημοσίευση στο The BMJ.
Ο Babak Javid από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι συνεργάτες του αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της COVID-19 είναι πολύ μεγαλύτερους στους εσωτερικούς παρά στους εξωτερικούς χώρους. Για το λόγο αυτό, δεν υποστηρίζουν πολιτικές που ορίζουν τη χρήση μάσκας σε εξωτερικό χώρο όταν κάποιος είναι μόνος του ή μόνο με μέλη της οικογένειάς του.
Ισχυρίζονται, όμως, ότι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα σε μεγάλες συγκεντρώσεις με παρατεταμένες στενές επαφές θα πρέπει να γίνει πλέον κάτι το φυσιολογικό, επειδή μειώνει τη μετάδοση του ιού και ενθαρρύνει τη χρήση μάσκας και εντός, όπου ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.
Άλλωστε κάθε περίσταση είναι διαφορετική. «Σε μια μαζική συγκέντρωση μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη συμμόρφωση σε μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση, τα οποία σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο μετάδοσης», εξηγούν οι επιστήμονες.
Σημειώνουν, επίσης, πως υπάρχουν δεδομένα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία που δείχνουν ότι περιοχές με υποχρεωτική χρήση μάσκας είχαν λιγότερες επιπτώσεις από τον ιό, ενώ χώρες με πρώιμη εφαρμογή του μέτρου πέτυχαν πιο έγκαιρη αποδοχή του κοινωνικού κανόνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συμπερασματικά, ο Δρ. Javid υποστηρίζει τη «χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε μεγάλες συγκεντρώσεις όπως τα αθλητικά γεγονότα, όπου είναι δύσκολο να διατηρηθεί η κοινωνική απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιφέροντας έτσι χαμηλό αλλά υπολογίσιμο κίνδυνο δημιουργίας ενός υπερμεταδοτικού γεγονότος. Επιπλέον, η ομαλοποίηση της συμπεριφορά χρήσης μάσκας γενικότερα θα προσφέρει οφέλη στη μείωση των κινδύνων κατά τη διάρκεια της φάσης της πανδημίας COVID-19».
Από τη δική του πλευρά, ο Δρ. Muge Cevik από το Πανεπιστήμιο St. Andrews υποστηρίζει ότι η ιική μετάδοση σε εξωτερικούς χώρους συμβάλλει ελάχιστα στα συνολικά ποσοστά λοιμώξεων και οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μετάδοση εντός.
«Δεδομένου του χαμηλού κινδύνου μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους, οι συστάσεις ή οι υποχρεώσεις για χρήση μάσκας εκτός μπορεί να φαίνονται αυθαίρετες, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη και την αντοχή του κόσμου ώστε να συμμορφωθεί σε παρεμβάσεις υψηλότερης απόδοσης, όπως η χρήση μάσκας εντός ή η παραμονή στο σπίτι όταν αισθάνονται άρρωστοι», σχολιάζει ο ειδικός.
Επιπλέον, η απαίτηση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους «μπορεί να λειτουργήσει ως αποθαρρυντικός παράγοντας για να βγει ο κόσμος έξω, επιδεινώνοντας έτσι την κοινωνική απομόνωση», προσθέτει.
Τονίζει, τέλος, ότι ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται για την εξελισσόμενη επιστημονική γνώση για τους μηχανισμούς μετάδοσης και να ενθαρρύνεται ώστε να είναι πιο προσεκτικός σε εσωτερικούς χώρους, σημειώνοντας, πάντως, ταυτόχρονα ότι η παρατεταμένη και στενή επαφή σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να επιφέρει κινδύνους.