ΥΓΕΙΑ

Κοτόσουπα: Απλό «γιατρικό» από τη μαμά, ή θεραπεία;

Ίσως αξίζει να δώσετε στον εαυτό σας μια δόση κοτόσουπας ως προληπτικό μέτρο πριν εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα ενός κρυολογήματος.

Κοτόσουπα: Απλό «γιατρικό» από τη μαμά, ή θεραπεία;

Η κοτόσουπα είναι το φαγητό όλων όσων νιώθουν κρυωμένο. Υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτό τον τονωτικό ζωμό από τις ανακουφιστικές του ιδιότητες;

Τι συμβαίνει όταν το σώμα «υποκύπτει» στα φθινοπωρινά τερτίπια; Έρευνα για το State of the Nation αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουμε καταφύγιο στη θρεπτική κοτόσουπα.

Αλλά γιατί το βρασμένο κοτόπουλο είναι τόσο αναζωογονητικό;

Με τη βοήθεια της διατροφολόγου Dr. Jo Lewin, ανακαλύψαμε ότι το κλασικό τονωτικό προσφέρει περισσότερα από ένα εικονικό φάρμακο.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Ίσως αξίζει να δώσετε στον εαυτό σας μια δόση κοτόσουπας ως προληπτικό μέτρο πριν εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα ενός κρυολογήματος.

Από μία έρευνα του 1998! στο Coping with Allergies and Asthma διαπιστώθηκε ότι οι ατμοί του ζωμού μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της βλέννας των τριχών στη μύτη που εμποδίζουν τις λοιμώξεις να εισέλθουν στο σώμα.
Πρόσθετο όφελος για την υποστήριξη της ανοσίας

Άλλα βασικά συστατικά σε μια σούπα κοτόπουλου περιλαμβάνουν κρεμμύδια, σκόρδο και άλλα λαχανικά που προσθέτουν γεύση και μια υγιή δόση φυτοθρεπτικών συστατικών, ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ενός ενοχλητικού κρυολογήματος.

Υγιείς θερμίδες

Στο πρώτο σημάδι της ασθένειας, το σώμα σας θα εργάζεται «υπερωρίες» για να καταπολεμήσει τη μόλυνση και αυτό απαιτεί ενέργεια.

Συχνά δεν έχουμε όρεξη να φάμε πολύ όταν είμαστε κρυωμένοι. Η σούπα κοτόπουλου είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών, εύπεπτων θερμίδων, με σωρούς πρόσθετων διατροφικών πλεονεκτημάτων.


Ποια συστατικά περιέχονται στην κοτόσουπα

Η διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν είμαστε άρρωστοι, έτσι ώστε ο οργανισμός  μας να είναι σε θέση να απορροφήσει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων από τα τρόφιμα που τρώμε.

Η γλυκοζαμίνη είναι ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία του πεπτικού μας συστήματος που απελευθερώνεται από το κοτόπουλο όταν μαγειρεύεται.

Καθώς ο ζωμός κρυώνει, ένα στρώμα ζελατίνης θα πήξει στην επιφάνεια.

Αυτός ο συνδυασμός ζελατίνης και γλυκοζαμίνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και τη θεραπεία του πεπτικού σωλήνα.

Μειώστε τα συμπτώματα

Το κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μια ένωση που ονομάζεται καρνοσίνη, και είναι αυτό  που οι μελέτες δείχνουν ότι βοηθά στη μείωση της βουλωμένης μύτης και του λαιμού σας.

Πιστεύεται ότι η καρνοσίνη ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή στην ανώτερη αναπνευστική οδό σταματώντας τη «μετανάστευση» των λευκών αιμοσφαιρίων.

Το όφελος διαρκεί μόνο για όσο διάστημα η σούπα παραμένει στον οργανισμό, οπότε φροντίστε να φτιάξετε μια μεγάλη ποσότητα!
Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο με αρθρικό ιστό πάνω τους (όπως λαιμούς, αρθρώσεις, παϊδάκια ή το υπολειπόμενο σφάγιο από το κοτόπουλο) ο ιστός της άρθρωσης μαγειρεύεται και διαλύεται στον ζωμό.

Η ζελατίνη, η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη που περιέχονται μέσα, απελευθερώνονται στον ζωμό, απορροφώνται από τον οργανισμός σας και χρησιμοποιούνται για την «επισκευή» και την ανοικοδόμηση του δικού σας συνδετικού ιστού ενώ μειώνουν τη φλεγμονή, βοηθώντας να σταθείτε στα πόδια σας πιο γρήγορα.
 

Ο παράγοντας νοσταλγία

Αν και τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι η κοτόσουπα είναι η απόλυτη θεραπεία για το κρυολόγημα, μην υποτιμάτε τη δύναμη του εικονικού φαρμάκου.

Εάν η μαμά σας συνήθιζε να σας βάζει ένα μπολ με βραστό ζωμό και υπόσχονταν ότι θα σας έκανε να νιώσετε καλύτερα, αυτοί οι συσχετισμοί πιθανώς εξακολουθούν να επηρεάζουν το πώς νιώθετε σήμερα.

Το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου είναι ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο, που σχετίζεται με τη δύναμη του νου πάνω στο σώμα. Σκέψου θετικά και φάε!

 

 

 

 

 

Φωτογραφία από Christo Anestev από το Pixabay

 

Πηγή:iatropedia.gr

Πηγή:iatropedia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση