ΥΓΕΙΑ
Κορωνοϊός: Το σχέδιο για να αποφευχθεί το "έμφραγμα" στις εντατικές
Τι προβλέπει για ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη
SHARE:
Εκτακτο σχέδιο – το οποίο είναι άμεσα υλοποιήσιμο – έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας, υπό τον Βασίλη Κικίλια, στην περίπτωση που τα χειρότερα σενάρια αποδειχθούν πραγματικότητα. Σύμφωνα με αυτό, επιπλέον 546 κρεβάτια στην Αττική μπορούν να μετατραπούν σε κλίνες Εντατικής, για ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.
Αλλωστε, ο διπλασιασμός των κρουσμάτων στην Αττική και η συνεπακόλουθη αύξηση ασθενών με λοίμωξη Covid-19, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν» υπήρχαν μόλις 11 κενές κλίνες ΜΕΘ έως χθες το απόγευμα, με τους γιατρούς να εκπέμπουν «σήμα κινδύνου» για τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών.
Αναπροσαρμογή
Υπό τις εξελίξεις αυτές, και παρακολουθώντας στενά τη δυναμική εξέλιξη της κατάστασης, πηγές του υπουργείου Υγείας σημείωναν στα «ΝΕΑ» ότι «υπάρχει πλέον η εμπειρία και η τεχνογνωσία για άμεση αναπροσαρμογή σύμφωνα με τις υποδείξεις της Επιτροπής Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου».
Πιο συγκεκριμένα, 546 απλές κλίνες Covid στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια βρίσκονται ήδη στη διάθεση της Επιτροπής Λοιμώξεων των νοσοκομείων, ώστε με τη χρήση φορητών αναπνευστήρων ασθενείς με βαριά συμπτώματα σε κοινούς θαλάμους να λαμβάνουν εντατική φροντίδα, εφάμιλλη με αυτή στις ΜΕΘ.
Παράλληλα, στο σύνολο της χώρας υπάρχει ένας «στρατός» 3.000 κλινών Covid για τη νοσηλεία ύποπτων αλλά και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με ήπια συμπτώματα.
Σε κάθε περίπτωση, τα κενά που αναδείχτηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αποδείχθηκε ότι ο SARS-CoV-2 κηρύττει παγκόσμιο πόλεμο, ανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιχειρήσει να ανατάξει σε ένα ανελαστικό πλαίσιο το σύστημα, καλούμενη να δώσει απάντηση στις διαχρονικές ελλείψεις (και) στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Εκείνη την περίοδο η χώρα αριθμούσε μόλις 565 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα όμως έχουν αυξηθεί σε 942 (εκ των οποίων 32 σε στρατιωτικά νοσοκομεία και 121 σε ιδιωτικά). Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλη Κικίλιας, επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου ώστε η Ελλάδα να διαθέτει τους επόμενους μήνες και για πρώτη φορά 1.200 ΜΕΘ, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη ο ίδιος είχε εξαγγείλει ότι άμεσα θα λειτουργήσουν επιπλέον 40 κρεβάτια, εκ των οποίων τα 14 είχαν ήδη προστεθεί στη λίστα έως χθες Κυριακή, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να είναι διαθέσιμα αυτήν την εβδομάδα.
Ιδιωτικά νοσοκομεία
Και καθώς το στοίχημα είναι οι κλίνες εντατικής θεραπείας να επαρκούν για τους σοβαρά ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, το σχέδιο προβλέπει τη χρήση των… εφεδρειών του ιδιωτικού τομέα εφόσον προκύψει ανάγκη. Ειδικότερα, οι 121 κλίνες ΜΕΘ από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει με τις Ενώσεις τους, θα νοσηλεύουν, όπως και στην πρώτη φάση, βαριά ασθενείς (πλην Covid-19).
Ετσι, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε πτέρυγες του ΕΣΥ, που θα μετατρέπονται σε ΜΕΘ-Covid, θα διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ στις ΜΕΘ των συμβεβλημένων ιδιωτικών κλινικών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από το σύνολο των κλινών ΜΕΘ στη χώρα μας, οι 692 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (513 κατειλημμένες, 179 κενές) και 251 διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19.
Από τις 251 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 91 και κενές οι 160.
Σε ό,τι αφορά δε τα νοσοκομεία της Αττικής – όπου γεωγραφικά εντοπίζεται ο «πυρήνας» των κρουσμάτων – λειτουργούν (προς το παρόν) 101 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 59 είναι κατειλημμένες και 42 κενές.