ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη μόλυνση

Η παχυσαρκία είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για τη μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό και οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω των υψηλών επιπέδων παχυσαρκίας εκεί, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Γαλλίας.

No profile pic

Ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, που είναι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που κάνει τις εισηγήσεις στη γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας, δήλωσε πως έως και 17 εκατ. από τα 67 εκατ. των Γάλλων πολιτών αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο από τον κορωνοϊό λόγω ηλικίας, ασθενειών ή παχυσαρκίας.

«Αυτός ο ιός είναι τρομακτικός, μπορεί να χτυπήσει νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα υπέρβαρους νέους ανθρώπους. Εκείνοι που είναι υπέρβαροι πρέπει πραγματικά να προσέχουν», δήλωσε ο Ντελφρεσί στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.
Ανησυχία για την παχυσαρκία στις ΗΠΑ, λόγω κορωνοϊού

«Αυτός είναι ο λόγος που ανησυχούμε για τους φίλους μας στην Αμερική, όπου το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι καλά γνωστό και όπου θα έχουν πιθανόν τα περισσότερα προβλήματα λόγω παχυσαρκίας». Ο Ντελφρεσί είπε πως το 88% όσων έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό υπέφεραν μόνο από σοβαρά συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά της γρίπης.

Το ποσοστό θνησιμότητας του κορωνοϊού για τους νέους που εισάγονται στα νοσοκομεία με σοβαρή αναπνευστική ασθένεια COVID-19 είναι περίπου 2% είπε, όμως αυξάνεται στο 14% για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους.

Ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γαλλία
 

Παρά τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γαλλία, η χώρα είναι ακόμη πολύ μακριά από το σημείο όπου το 50% έως 60% του πληθυσμού θα έχει μολυνθεί και αναρρώσει και στο οποίο σημείο θα έχει φθάσει ένα κάποιο επίπεδο «ανοσίας της αγέλης», δήλωσε ο Ντελφρεσί.

«Τα αρχικά δεδομένα δείχνουν πως ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να έχουν αναπτύξει ανοσία είναι χαμηλότερος από ό,τι φανταζόμαστε, περίπου 10-15%», δήλωσε ο βετεράνος ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες ο οποίος ηγήθηκε των ερευνών στη Γαλλία για τον Έμπολα και το AIDS.

Είπε πως είναι πολύ νωρίς για να αρθεί η καραντίνα στη Γαλλία, η οποία ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Απριλίου. Η σύσταση του συμβουλίου είναι να συνεχιστούν για αρκετές εβδομάδες τα μέτρα αυστηρού περιορισμού και πως για να αρθεί η καραντίνα, θα πρέπει να μειωθεί η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας και να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
 

Αυξημένος ο αριθμός ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ

Χθες, Τρίτη, ο αριθμός των ασθενών της COVID-19 που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ αυξήθηκε μόλις κατά 59 (1%) στους 7.131, όμως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων και πιθανών κρουσμάτων που έχει καταγραφεί σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ κατά 11.059 ή 11%, φθάνοντας τα 109.069 καθώς όλο και περισσότεροι οίκοι ευγηρίας ανακοίνωσαν αθροιστικά στοιχεία για πρώτη φορά.
Τα ιατρικά εφόδια παράγοντας άρσης της καραντίνας

Μια τρίτη προϋπόθεση προκειμένου να αρθεί η καραντίνα είναι να υπάρχουν επαρκή αποθέματα εφοδίων, είπε ο Ντελφρεσί, κυρίως μασκών, κιτ διαγνωστικών τεστ και εργαλείων για τον εντοπισμό μολυσμένων ασθενών.

Η ικανότητα διενέργειας τεστ στη Γαλλία αυξήθηκε από 3.000 την ημέρα στα μέσα Μαρτίου σε 30.000 σε καθημερινή βάση σήμερα και θα αυξηθεί σε 100.000 έως 250.000 την ημέρα σε περίπου δύο εβδομάδες, είπε.

Η παχυσαρκία έχει αναφερθεί ως μια πιθανή εξήγηση για τον μεγαλύτερο από το μέσο κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων της COVID-19 στην πόλη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ και στο Μεξικό.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση