ΥΓΕΙΑ
Κορωνοϊός: 30 υπάρχοντα φάρμακα στις υποψήφιες θεραπείες της νόσου
Όλα τα φάρμακα είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα που δοκιμάζονται
SHARE:
Μια πρωτόγνωρη και φιλόδοξη προσπάθεια ανακοίνωσαν ερευνητές από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα του πλανήτη. Χρησιμοποίησαν ζώντα ιό SARS-CoV-2 για να αναγνωρίσουν 30 ήδη υπάρχοντα φάρμακα που μπορούν να εξουδετερώσουν τη νόσο COVID-19.
Πρόκειται για επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ανακαλύψεων Sanford Burnham Prebys, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, την Ιατρική Σχολή του «Όρους Σινά» και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.
Οι επιστήμονες μετά από λεπτομερή έλεγχο υπαρχόντων φαρμάκων εντόπισαν 30 που μπορούν να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στον οργανισμό του ασθενή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλα αυτά τα φάρμακα είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα που δοκιμάζονται τώρα στις διάφορες κλινικές μελέτες ανά τον κόσμο και μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό ότι μπορεί να συμβάλλουν στη θεραπεία της νόσου COVID-19.
Τα 30 αυτά φάρμακα έρχονται λοιπόν να προστεθούν στη «δεξαμενή» των υποψηφίων θεραπείων της νόσου και ενδεχομένως να μπορούν να χορηγηθούν πιο άμεσα στους ασθενείς απ' ότι αυτά που αναπτύσσονται τώρα εξ αρχής.
Ήδη οι επιστήμονες έχουν αναρτήσει στο bioRxiv, μια ανοιχτής πρόσβασης βάση επιστημονικών δεδομένων, τη λίστα με τα 30 φάρμακα ώστε να βοηθήσουν και άλλες επιστημονικές ομάδες να βρούν στοχευμένες θεραπείες της COVID-19.
«Πρόκειται για την πρώτη εκτενή χαρτογράφηση φαρμάκων με τη χρήση ζώντος ιού SARS-CoV-2 και ελπίζουμε ένα ή περισσότερα εξ αυτών να σώσει πραγματικά ζωές καθώς το εμβόλιο αργεί ακόμα. Μάλιστα, πολλά εκ των 30 φαρμάκων που βρήκαμε μπορούν άμεσα να αξιολογηθούν σε κλινικές μελέτες ή και να χορηγηθούν σε ασθενείς μετά από ολιγόμηνο έλεγχο τους», εξηγεί ο Sumit Chanda, διευθυντής Ανοσολογίας και Παθογένεσης στο Ινστιτούτο Sanford Burnham Prebys.
Τα φάρμακα εντοπίστηκαν μέσα από μια βάση που περιέχει πάνω από 12.000 φάρμακα, την βιβλιοθήκη ReFRAME που περιέχει εγκεκριμένες δραστικές ουσίες από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Η βιβλιοθήκη ReFRAME έχει δημιουργηθεί από το ερευνητικό ινστιτούτο Scripps Research με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation.
Κάθε ένα από τα 30 φάρμακα δοκιμάστηκε έναντι του ζώντος SARS-CoV-2 που είχε απομονωθεί από ασθενείς στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και την Κίνα και επιλέχθηκαν βάσει της ικανότητάς τους να σταματούν την εξέλιξη του ιού.
«Για εμάς το σημείο εκκίνησης είναι ο εντοπισμός οποιουδήποτε αντι-ιϊκού φαρμάκου και της ικανότητάς του να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του ιού τουλάχιστον σε εργαστηριακές συνθήκες. Εφόσον τα εντοπίσαμε και έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους και έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή, μπορούμε να κάνουμε ένα τεράστιο άλμα και να παρακάμψουμε την ανάγκη πολυετών ερευνών, όπως γίνεται συνήθως για να ανακαλυφθεί και να παραχθεί ένα νέο φάρμακο», λέει ο Δρ. Chanda.
Τα πολλά υποσχόμενα φάρμακα
Αν και πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι κάθε ένα από τα 30 φάρμακα που εντόπισαν οι επιστήμονες χρειάζονται ενδελεχή έλεγχο και θεωρούνται πειραματικά στη θεραπεία της νόσου COVID-19, αυτά είναι:
- 27 φάρμακα που δεν έχουν αξιολογηθεί για την COVID-19 μπορούσαν να ανακόψουν τον πολλαπλασιασμό του ιού. Για τα 17 εξ αυτών υπάρχουν εκτενή στοιχεία για την ασφάλεια τους σε παθήσεις εκτός της COVID-19, περιλαμβανομένων της κλοφαζιμίνης, της ασιτρετίνης, της τρετινοΐνης και της αστεμιζόλης.
Επιπλέον, έξι εκ των 17 ήταν αποτελεσματικά σε δοσολογίες που είναι πιθανόν να είναι καλά ανεκτές και αποτελεσματικές για ανθρώπινη χρήση. Τέσσερα από τα έξι, η απιλιμόδη και τα MLN-3897, VBY-828 και ONO 5334 έχουν ελεγχθεί κλινικά για ασθένειες όπως η νόσος Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και ο καρκίνος.
Τα υπόλοιπα 3 από τα 30 που σταματούν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού είναι τα ήδη γνωστά, ρεμντεσιβίρη και τα έκδοχα της χλωροκίνης που βρίσκονται υπό κλινική αξιολόγηση σε πολυκεντρικές μελέτες.
Σύμφωνα με τον Sumit Chanda, διευθυντή Ανοσολογίας και Παθογένεσης στο Ινστιτούτο Sanford Burnham Prebys, «βάσει της εκτενούς μελέτης μας, τέσσερα φάρμακα, η απιλιμόδη και τα MLN-3897, VBY-828 και ONO 5334, αποτελούν τις πιο εύστοχες επιλογές για τη θεραπεία της COVID-19. Ωστόσο, πιστεύω ότι και τα 30 που εντοπίσαμε θα πρέπει να δοκιμαστούν έναντι της νόσου, αφού φαίνεται να είναι αποτελεσματικά έναντι του πολλαπλασιασμού του ιού».