Κορεσμένα λιπαρά: Τι προκαλεί μόλις ένα γεύμα στον εγκέφαλο

Newsroom
Newsroom

Ακόμη και φυτικά προϊόντα, όπως το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.

Τα κορεσμένα λιπαρά ανήκουν στα λεγόμενα «κακά» λιπαρά και βρίσκονται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες σε πολλά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το πλήρες γάλα, το τυρί, το αγελαδινό βούτυρο και οι κρέμες γάλακτος.

Πολλές έτοιμες τροφές περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, όπως τα έτοιμα γλυκά, οι πίτσες, τα προϊόντα ζύμης κλπ.

Ακόμη και φυτικά προϊόντα, όπως το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, αρκεί ένα και μόνο γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά για να επηρεαστεί η ικανότητα συγκέντρωσης του ανθρώπου.

Η μελέτη συνέκρινε την απόδοση 51 γυναικών σε τεστ συγκέντρωσης μετά την κατανάλωση γεύματος με πολλά κορεσμένα λιπαρά και του ίδιου γεύματος αλλά με ηλιέλαιο, το οποίο είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά.

Η απόδοσή τους στο τεστ ήταν χειρότερη μετά την κατανάλωση του πρώτου γεύματος σε σχέση με το γεύμα με τα πιο υγιεινά λιπαρά, σηματοδοτώντας μια σύνδεση ανάμεσα στα λιπαρά τρόφιμα και τον εγκέφαλο.

 

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

 

 

 

φωτογραφία pexels

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ