ΥΓΕΙΑ

Κοκκύτης: Ποια ευρωπαϊκή χώρα κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας

Μόνο τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν 700 κρούσματα - Ο ρόλος του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Κοκκύτης: Ποια ευρωπαϊκή χώρα κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας

«Έκρηξη» σημειώνει ο κοκκύτης στην Κροατία, σύμφωνα με τον οργανισμό δημόσιας υγείας της χώρας που ανακοίνωσε περισσότερα από 1.100 κρούσματα για το 2023 μέχρι σήμερα, τα 700 τον Σεπτέμβριο. Οι υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για ρεκόρ δεκαετίας και πρωτοφανή αύξηση σε σχέση με τα 50 συνήθως κρούσματα που καταγράφονταν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ και η περιοχή γύρω από την παραθαλάσσια πόλη Σπλιτ βρίσκονται σε έξαρση μόλυνσης, με τα περισσότερα περιστατικά να σημειώνονται σε μαθητές του δημοτικού.

Πανδημία και αντιεμβολιαστές

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την επιδημία κοκκύτη, μιας «εξαιρετικά μεταδοτικής νόσου που μπορεί να αποβεί μοιραία για νεογέννητα και βρέφη» όπως σημειώνει ο κρατικός οργανισμός υγείας, αποδίδεται στο αντιεμβολιαστικό κίνημα της χώρας που αποκτά συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ στην εξάπλωση φαίνεται να συνέτειναν και τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής ανοσίας από τα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων της Κροατίας περιλαμβάνει ανοσοποίηση για 11 ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο κοκκύτης. Πέρυσι, το 92% των παιδιών έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου για τον κοκκύτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ποσοστά για τη δεύτερη δόση έπεσαν στο 88% σε εθνικό επίπεδο και ορισμένες περιοχές να αναφέρουν ποσοστά μόλις 68%.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας απηύθυναν έκκληση στους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, δίνοντας παράλληλα μάχη με τις αντιεμβολιαστικές φωνές. «Τα κοινωνικά δίκτυα σπέρνουν τον πανικό. Η τάση γνώρισε αύξηση μετά την πανδημία του κορωνϊού» δήλωσε η Ζέλικα Κάριν, επικεφαλής του ινστιτούτου υγείας της περιοχής Σπλιτ.

Υπενθυμίζεται εδώ η δήλωση που είχε κάνει τον Μάρτιο του 2022 η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την επανεμφάνιση πολιομυελίτιδας στη Συρία, ότι επρόκειτο για «γεγονός το οποίο σήμανε συναγερμό γιαδιασπορά σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Ευρώπη. Άλλη μια φορά δηλαδή γίνεται σαφές ότι καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα».

Ο κοκκύτης με μια ματιά

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από το αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis), ένα αρνητικό κατά Gram βακτηρίδιο, εξηγεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Εκδηλώνεται με καταρροϊκά φαινόμενα και άτυπο ερεθιστικό ξηρό βήχα αρχικά νυκτερινό έως τις πρώτες δύο εβδομάδες, και περνά στο παροξυσμικό σύνδρομο (διάρκεια 1-6 εβδομάδες) οπότε ο βήχας χειροτερεύει, επέρχεται κατά παροξυσμούς και παίρνει σπασμωδικό (κοκκυτικό) χαρακτήρα. Ο παροξυσμός περιλαμβάνει επεισόδια βήχα που διαδέχονται το ένα το άλλο με αυξανόμενη ένταση που συχνά τελειώνουν με εμετό. Στην κορύφωση των βηχικών παροξυσμών προκαλείται άπνοια που οδηγεί σε κυάνωση. Το στάδιο της αποδρομής διαρκεί 2-3 εβδομάδες και οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι εωσότου σταματούν. Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της νόσου όταν υπάρχει είναι συνήθως ήπιος.

Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα των νοσούντων.

Φωτογραφία από gustavo-fring via pexels

Πηγή:ygeiamou.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση