ΥΓΕΙΑ
Κιρσοί και καλοκαίρι: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μην πονάτε
Πολλοί ασθενείς αδυνατούν να βιώσουν την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, μιας περιόδου ξεκούρασης και χαλάρωσης για τους περισσότερους από εμάς, καθώς ταλαιπωρούνται από την επιδείνωση που προκαλεί η ζέστη στις φλέβες τους.
SHARE:
Σε αυτούς τους ασθενείς, είναι πολύ συχνά τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η αδυναμία ορθοστασίας, η καυσαλγία, το οίδημα, η φαγούρα, οι κράμπες και το αίσθημα των ανήσυχων ποδιών κατά τη διάρκεια του νυκτερινού τους ύπνου. Αυτοί οι ασθενείς πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια, νόσο που δυστυχώς επιδεινώνεται γιατί έτσι είναι η φυσική της εξέλιξη, αλλά και εξαιτίας της ζέστης, η οποία προκαλεί περαιτέρω διαστολή των φλεβών καθώς και αδυναμία σωστής λειτουργίας των βαλβίδων τους.
Ένας στους δύο Έλληνες νοσεί
Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια συχνή πάθηση στην πατρίδα μας που επηρεάζει το 35-40% περίπου των γυναικών και το 20% των ανδρών. Μετά την ηλικία των 60 ετών τα ποσοστά, κατά ορισμένες μελέτες, αυξάνονται σε 65-70%, βασιζόμενα σε υπερηχογραφικά δεδομένα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα από έναν ειδικό αγγειοχειρουργό, και με τον ασθενή κυρίως σε όρθια θέση κατά τη διάρκεια του υπερήχου (τρίπλεξ).
Τι προσφέρει ανακούφιση στις διογκωμένες φλέβες;
Συντηρητικά χρειάζεται αεροβική δραστηριότητα, όσο δυνατόν περισσότερες ώρες την εβδομάδα, όπως ποδήλατο, κολύμβηση, περπάτημα, χορός κ.λπ., καθώς και χρήση φλεβοτονικών σκευασμάτων και κρεμών που ενισχύουν τον φλεβικό τόνο, αυξάνουν την επαναφορά αίματος προς την καρδιά, μειώνουν το οίδημα και βελτιώνουν τη συσταλτικότητα των φλεβιδίων και των τριχοειδών. Η εσκίνη, η εσπεριδίνη, εκχυλίσματα ιπποκαστανιάς και κόκκινης αμπέλου είναι από τις βασικές ουσίες κυρίως φυτικής προσελεύσεως που χρησιμοποιούμε στη φλεβική ανεπάρκεια. Όταν όμως εμφανιστούν κιρσοί, δηλαδή διογκωμένες φλέβες στα πόδια, τότε η κατάσταση χειροτερεύει και περνάμε από το στάδιο 2 προς το στάδιο 3, οπότε χρειάζεται επεμβατική αντιμετώπιση.