ΥΓΕΙΑ
Κατάθλιψη: Η υπερτροφή που προλαμβάνει τον κίνδυνο – 30 γρ. αρκούν
Ανάμεσα στη μακρά λίστα με τους λόγους που έχουμε για να καταναλώνουμε αυτούς τους πολύτιμους καρπούς, τώρα προστέθηκε ένας ακόμη πολύ σημαντικός: Τελικά, δεν θωρακίζει μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία
Οι περισσότεροι λατρεύουν να τους καταναλώνουν. Αποτελούν ιδανικό σνακ, συνοδεύουν τις βραδινές εξόδους, «ντύνουν» με γεύση σαλάτες και άλλα πιάτα. Αν και δε χρειάζεστε, επομένως, επιπλέον λόγους για να τους εντάξετε στη διατροφή σας, η επιστήμη σας δίνει τώρα επιπλέον έναν: Η κατανάλωση 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την κατάθλιψη. Το νέο ερευνητικό εύρημα δημοσιεύεται στο Clinical Nutrition.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha εξέτασαν τα δεδομένα περισσότερων από 13.500 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 37-73 ετών, τα οποία δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης. Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε τις συνήθειες κατανάλωσης ξηρών καρπών των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβάνοντας ανάλατους, αλατισμένους και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια κελυφωτά. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο πέντε ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων το 8% διαγνώστηκε με κατάθλιψη.
Συνδυάζοντας τα στοιχεία, η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών, δηλαδή μια ποσότητα περίπου 30 γραμμαρίων την ημέρα, συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου 20 αμύγδαλα, 15 κάσιους, 30 φιστίκια κελυφωτά ή 40 φιστίκια.
Photo by Pratik Bachhav on Unsplash