ΥΓΕΙΑ

Το κακό σενάριο για την διασπορά στους ανηλίκους

Το 2% των παιδιών που μολύνονται με κορωνοϊό εκδηλώνουν σοβαρή νόσο

No profile pic
Περισσότερα από 75.000 κρούσματα σε ανηλίκους στη διάρκεια της πανδημίας, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην χώρα μας με τα 36.000 εξ αυτών να έχουν ανιχνευτεί μέσα στο τελευταίο δίμηνο, γεγονός που κατά τους ειδικούς αποδίδεται στην κυκλοφορία του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, το ποσοστό θετικότητας αυτήν την περίοδο στα παιδιά ανέρχεται στο 6%. Με άλλα λόγια, το 6% του ανήλικου πληθυσμού έχει κορωνοϊό, με την εκτίναξη του ποσοστού να ξεκινά κυρίως μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Ανάλογο ποσοστό θετικών στον κορωνοϊό παιδιών στη χώρα μας στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων ανηλίκων που θα βρεθούν από αύριο σταδιακά σε όλες τις βαθμίδες της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης μεταφράζεται σε περίπου 120.000 παιδιά μολυσμένα με κορωνοϊό στους επόμενους μήνες.

Το καλό σενάριο είναι ο ρυθμός των μεταδόσεων να ελεγχθεί με τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το κύμα της επιδημίας στα παιδιά να απλωθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου έτους. Το δυσοίωνο σενάριο είναι ο αριθμός των νέων μολύνσεων στον παιδικό πληθυσμό να καταγραφεί μέσα σε μικρότερο διάστημα, πχ μέσα σε δυο μήνες, πιέζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα και το σύστημα υγείας.

Με δεδομένο δε ότι το 2% των παιδιών που μολύνονται με κορωνοϊό εκδηλώνουν σοβαρή νόσο και χρειάζονται νοσηλεία, εκτιμάται ότι έως και 2.500 παιδιά μπορεί να νοσηλευτούν σε παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας τους επόμενους μήνες. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εκτίναξη των μολύνσεων στα παιδιά και τους εφήβους, πάντως, γεννούν φόβους και για το αποτύπωμα που θα έχουν στο σύστημα υγείας.

Για το ενδεχόμενο μιας αυξημένης ροής ασθενών προς τα παιδιατρικά νοσοκομεία ή τις παιδιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων εξετάζεται η ενεργοποίηση εκτάκτου σχεδίου για τη μετατροπή ειδικών ή γενικών παιδιατρικών κλινικών σε αποκλειστικές κλινικές covid-19 για μωρά, παιδιά και εφήβους κατά το πρότυπο που έχει ακολουθηθεί τους προηγούμενους μήνες στα γενικά νοσοκομεία της χώρας. Στο υπουργείο Υγείας και τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες ήδη οι αρμόδιοι ετοιμάζουν επιχειρησιακά σχέδια στοχευμένα στις ανάγκες νοσηλείας του παιδιατρικού πληθυσμού, τα οποία περιλαμβάνουν και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα εφόσον χρειαστεί.

Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν την αξία του εμβολιασμού και υπενθυμίζουν εμφατικά την ανάγκη θωράκισης των ανηλίκων έναντι του απρόβλεπτου κορωνοϊού. «Ζητούμε από τους γονείς να μας εμπιστευτούν όταν μιλάμε για τις βαρύτατες επιπτώσεις των κλειστών σχολείων στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και τους καλούμε να εμβολιάσουν τα παιδιά ώστε να επιστρέψουν ασφαλή στην κανονικότητα της εκπαίδευσης. Το επιχείρημα που προβάλλεται από αρκετούς ότι τα παιδιά δεν εμφανίζουν σοβαρή λοίμωξη covid-19 δεν γίνεται αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα. Αναλόγως θα μπορούσαν να το λένε και για άλλες ασθένειες, όπως πχ η ιλαρά ή η πολυομυελίτιδα που πλέον δεν εμφανίζονται. Όμως αυτό δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Γι αυτό και δεν παραλείπουμε τον εμβολιασμό . Αντιθέτως συντηρούμε το τείχος ανοσίας που έχει χτιστεί για κάθε μια από αυτές τις νόσους. Το εμβόλιο είναι το πιο σημαντικό «όπλο» κατά του κορωνοϊού για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου» λέει ο κ. Ζαούτης. Καταλήγοντας σημειώνει ότι η επιστημονική παιδιατρική κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον αλλά και ενθουσιασμό τα αποτελέσματα της μελέτης για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTeck για τα παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών, με βάσιμη ελπίδα ότι θα θωρακίσει το πιο πολύτιμο κομμάτι του κόσμου μας.

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση