ΥΓΕΙΑ

Καφές: Με καφεΐνη ή χωρίς – Συγκριτικά πλεονεκτήματα για το κάθε είδος

No profile pic

Ο καφές κάνει καλό στην υγεία σας. Αυτό είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Αλλά αν το παρακάνετε σε μερικά πράγματα, τότε όχι μόνο δεν σας κάνει καλό, αλλά μπορεί να προκαλείτε τα αντίθετα αποτελέσματα στον ίδιο σας τον εαυτό.

 
Ο καφές ντεκαφεϊνέ είναι ακριβώς όπως ο κανονικός, με μόνη διαφορά ότι έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη και κανένα άλλο συστατικό.

Καφές χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ)
Οι κόκκοι στον ντεκαφεϊνέ καφέ πλένονται σε ειδικά διαλύματα για την απομάκρυνση του 97% της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη, πριν αρχίσει το ψήσιμο. Εκτός από την καφεΐνη, η θρεπτική αξία του ντεκαφεϊνέ καφέ είναι σχεδόν ταυτόσημη με εκείνη των κανονικών κόκκων καφέ.

Ο ντεκαφεϊνέ δεν είναι εντελώς χωρίς καφεΐνη, καθώς κάθε φλιτζάνι περιέχει περίπου 0-7 mg. Ωστόσο, αυτή είναι πολύ μικρότερη από την ποσότητα που υπάρχει στον κανονικό καφέ.

Ο ντεκαφεϊνέ περιέχει παρόμοιες ποσότητες αντιοξειδωτικών όπως και ο κανονικός καφές. Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως χλωρογενικό οξύ και άλλες πολυφαινόλες.

Ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου-2. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να προστατεύσει από την γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Ο καφές ντεκαφεϊνέ προκαλεί σημαντικά λιγότερη παλινδρόμηση οξέος από τον κανονικό καφέ. Αν πίνετε περισσότερα από δύο φλιτζάνια την ημέρα μπορεί επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου του ορθού.

Καφές με καφεΐνη
Βελτιωμένη διάθεση, χρόνος αντίδρασης, μνήμη και νοητική λειτουργία
Αυξημένος μεταβολικός ρυθμός και καύση λίπους
Ενισχυμένη αθλητική απόδοση
Μείωση του κινδύνου της ήπιας κατάθλιψης και των αυτοκτονικών σκέψεων στις γυναίκες
Πολύ χαμηλότερος κίνδυνος κίρρωσης του ήπατος, ή ηπατικής βλάβης τελικού σταδίου
Ποιοι πρέπει να προτιμούν τον καφέ χωρίς καφεΐνη
Η περίσσεια καφεΐνης μπορεί να βλάψει σοβαρά το κεντρικό νευρικό σύστημα, να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος, πεπτικά προβλήματα, καρδιακή αρρυθμία, ή δυσκολία στον ύπνο σε ευαίσθητα άτομα.

Τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί επίσης να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης. Αυτό περιλαμβάνει ασθενείς που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την καφεΐνη.

Επιπλέον, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες συνιστάται να περιορίσουν την κατανάλωση καφεΐνης. Τα παιδιά, οι έφηβοι και τα άτομα που πάσχουν από άγχος ή προβλήματα ύπνου καλούνται να πράξουν το ίδιο.

Πηγή:healthline.com
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση