ΚΡΗΤΗ

Στα …θρανία εκπαιδευτικοί, γιατροί της ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ και δικαστές

20 συνοπτικοί οδηγοί για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων

Μαρία Μπάστα

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι της Εντατικής Μονάδας Παίδων του ΠΑΓΝΗ εκπαιδεύονται  στο πλαίσιο του 5ετούς προγράμματος της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων που ήδη «τρέχει» και στην Κρήτη, ένα από τα πέντε Κέντρα Αναφοράς του δικτύου πανελλαδικά. Η επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Κρήτης, διευθύντρια της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Μαρία Μπάστα, μίλησε στο Cretalive.gr λίγα 24ωρα μετά την εξαιρετική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου.

Επισήμανε ότι οι παιδίατροι είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες εκπαίδευσης του προγράμματος και οι πρώτοι που δρομολογείται να εκπαιδευτούν είναι σύσσωμοι οι γιατροί της ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ. Η κ. Μπάστα έκανε γνωστό ότι επόμενος στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση και των γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας.

Image
Εκδήλωση, ψυχική υγεία

Οι εκπαιδευτικοί, οι δικαστές και οι ειδικοί Ψυχικής Υγείας είναι οι άλλοι τρεις πυλώνες εκπαίδευσης του προγράμματος που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

 

250 εκπαιδευτικοί στο Ηράκλειο …εκπαιδεύτηκαν και έπεται συνέχεια

Ιδιαίτερα στον τομέα των εκπαιδευτικών, τα νούμερα είναι εντυπωσιακά καθώς στα 2,5 χρόνια που ήδη «τρέχει», μόνο στο Ηράκλειο έχουν εκπαιδευτεί σχεδόν 250 εκπαιδευτικοί, όλων των βαθμίδων, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο. «Δεν είναι τυχαίο που η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι τόσο μεγάλη. Δείχνει ότι έχουν μεγάλη ανάγκη να μάθουν να διαχειρίζονται κάποιες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Μετά την εκπαίδευση τους, νιώθουν πιο ασφαλείς καθώς μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα κάποια προβλήματα. Με την εκπαίδευση αποκτούν καλύτερες δεξιότητες επικοινωνίας με τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Μαθαίνουν όμως και να παρατηρούν.  Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουν τι χρειάζεται να πράξουν, αν πρέπει να επικοινωνήσουν με τους γονείς, να τους συμβουλεύσουν, να τους καθοδηγήσουν». Και ήδη τα μηνύματα που λαμβάνουν από διευθυντές σχολείων είναι ενθαρρυντικά.

Κατά την κ. Μπάστα, με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η ευαισθητοποίηση, επιτυγχάνεται καλύτερη και πιο έγκαιρη «ανίχνευση» και γίνονται ενέργειες και παρεμβάσεις πριν χειροτερέψουν τα πράγματα.

Image
Εκδήλωση, ψυχική υγεία

Σε ό,τι αφορά στους δικαστές και στους φοιτητές δικαστικής σχολής, ήδη έχουν εκπαιδευτεί περίπου 800 άτομα και θα ακολουθήσουν ακόμα εκατοντάδες (πανελλαδικά), ενώ σε σχέση με τους ειδικούς Ψυχικής Υγείας, μέχρι στιγμής  9 ψυχολόγοι και παιδοψυχίατροι στο Ηράκλειο έχουν εκπαιδευτεί πάνω σε κάποια ψυχοθεραπευτικά πρωτόκολλα.

Η διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ επισήμανε ότι στόχος είναι το πρόγραμμα αυτό  να περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο και να συνεχίσει να προσφέρει στον τομέα της Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων. Θεωρείται ότι στη διάρκεια της 5ετούς διάρκειας του θα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σημαντικό δίκτυο ανθρώπων που θα έχουν εκπαιδευτεί και εκείνοι με την σειρά τους θα πάρουν την σκυτάλη ως εκπαιδευτές.

Image
Εκδήλωση, ψυχική υγεία

«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο δημόσιο τομέα που δεν μπορεί να τις καλύψει το πρόγραμμα. Έρχεται όμως να ενισχύσει τις υπάρχουσες δυνάμεις, ας το πούμε έτσι, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ανίχνευση, καλύτερη γνώση, αποτελεσματικότερη παρέμβαση αλλά και για να φιλτραριστούν και κάποια άλλα που δεν υπάρχουν. Κάποιες φορές τρέχουν και κλείνουν ραντεβού σε παιδοψυχιάτρους, ενώ δεν χρειάζεται. Στόχος είναι να μην έχουμε υπερβολική ανησυχία, αλλά και να μην μας ξεφύγουν πράγματα».

 

20 συνοπτικοί οδηγοί

Μπείτε στην σελίδα της Πρωτοβουλίας camhi.gr όπου μπορείτε να βρείτε τους οδηγούς για διαταραχές ψυχικής υγείας που έχουν σχεδιαστεί από το επιστημονικό προσωπικό της Πρωτοβουλίας και έχουν αξιολογηθεί από το Δίκτυο επαγγελματιών ψυχικής υγείας της Πρωτοβουλίας. Περιλαμβάνονται 20 συνοπτικοί οδηγοί, από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) μέχρι διαταραχές χρήσης ουσιών, κατάθλιψη και δυσθυμία, ιδεοαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές μυοσπασμάτων, διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, Σωματοδυσμορφική Διαταραχή, διαταραχή μετατραυματικού στρες, διαταραχή πανικού κ.α. 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση