ΥΓΕΙΑ

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

No profile pic

Σε ανακοίνωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αναφέρεται:

" Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ψηφίζεται σήμερα (3/8/2017) στη βουλή, η κυβέρνηση ουσιαστικά «ακρωτηριάζει» παραπέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Στόχος της είναι να εξασφαλίσει «περιθώριο» δράσης και κερδοφορίας στους μονοπωλιακούς ομίλους, τινάζοντας στον αέρα τις λαϊκές ανάγκες για πρωτογενή πρόληψη, προάγοντας την «ατομική ευθύνη», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία και τη ζωή του λαού.

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Υποχρεωτική εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος, όμως θα λειτουργεί ως «κόφτης», αφού αυτό που καλείται να διασφαλίσει είναι ότι ο ασφαλισμένος θα στοιχίσει όσο το δυνατόν λιγότερο στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν θα υπερβαίνει το όριο των «πετσοκομμένων» προϋπολογισμών.
  • Ως «κόφτες» επίσης θα λειτουργούν και διάφορα πρωτόκολλα που προβλέπονται - θεραπευτικά, διαγνωστικά, φαρμακευτικά - όσον αφορά εργαστηριακές εξετάσεις, προληπτικές, παροχή φαρμάκων. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν αντίστοιχοι «κόφτες» όσον αφορά εργαστηριακές εξετάσεις, προληπτικές, φάρμακα.
  • Πυλώνας της μεταρρύθμισης χαρακτηρίζονται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), μονάδες όπου ανά 10 με 12 χιλιάδες ασθενείς θα αντιστοιχεί ένας γιατρός, μαζί με το νοσηλευτή και το διοικητικό υπάλληλο. Τρεις εργαζόμενοι θα καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες «πρόληψης, προαγωγής της υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνια πάσχοντες, στην προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, στην κατ' οίκον νοσηλεία, στην εκτίμηση ψυχικών νόσων» και πολλά ακόμα! Είναι ζήτημα αν αυτές οι μονάδες θα μπορούν έστω να συνταγογραφούν, στην καλύτερη περίπτωση, να παρέχουν ορισμένες στοιχειώδεις εξετάσεις.

Στο νομό Ηρακλείου προβλέπονται 12 ΤΟΜΥ στο Δήμο Ηρακλείου, με τη ΔΥΠΕ να αναζητά κτήρια σε περιοχές όπως η Ακαδημία, ο Μασταμπάς, ο Πόρος, η Χρυσοπηγή, η λεωφόρος Δημοκρατίας, η Ανάληψη, τα Δειλινά, το Γιόφυρο, κ.α., 2 στο Δήμο Μαλεβιζίου και 1 στο Δήμο Χερσονήσου.

Οι ΤΟΜΥ θα συμπληρώνουν τις υπόλοιπες μονάδες ΠΦΥ, δηλαδή τα υποστελεχωμένα και ελλιπή σε εξοπλισμό, μηχανήματα και εργαστήρια ιατρεία του πρώην ΠΕΔΥ, τα λοιπά Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, ενώ οι προσλήψεις που προβλέπονται αφορούν ελαστικές μορφές απασχόλησης, που, σε κάθε περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Όλα αυτά, ενώ δεν προβλέπεται χρηματοδότησή από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από προγράμματα ΕΣΠΑ, την οποία ακόλουθα θα αναλάβουν Δήμοι και Περιφέρεια.

Η αντιδραστική αναδιάρθρωση της ΠΦΥ έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή έρχεται να δώσει ισχυρό πλήγμα. Στόχος της είναι να στοιχίζει η υγεία της εργατικής τάξης όσο το δυνατόν λιγότερο στο κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους που αυτό υπηρετεί, στο πλαίσιο που θέτει η στρατηγική της ΕΕ, του ΔΝΤ και συνολικά του κεφαλαίου, που θέλει φτηνούς εργαζομένους, με ελάχιστο επίπεδο υγείας, για να είναι ικανοί προς εκμετάλλευση, και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την αναθέρμανση της κερδοφορίας του. Με άλλα λόγια, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι μείωση του μη μισθολογικού κόστους, στο οποίο εντάσσονται και οι δαπάνες για την Υγεία.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και η προπαγάνδα ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει «κοινωνικές ανισότητες» και προωθεί την ισότιμη, καθολική πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίες Υγείας, καθώς και οι φιέστες της 7ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η γνωστή επιχείρηση εξαπάτησης, όμοια με αυτή που παρουσίασε τους νόμους για τον σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα ως προστασία των αδυνάμων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να το απορρίψουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ως μέρος αυτής ακριβώς της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με Κέντρα Υγείας, πλήρως στελεχωμένα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, υγειονομικούς όλων των κλάδων, σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Κατεύθυνση της πάλης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, να είναι η προοπτική της ανάπτυξης με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και στην Υγεία".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση