Η συχνή κατανάλωση αλλαντικών μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα;

Τι έδειξε επιστημονική έρευνα

Η τακτική κατανάλωση αλλαντικών, όπως το ζαμπόν και το σαλάμι, θα μπορούσε να επιδεινώσει το άσθμα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Εξετάζοντας τις περιπτώσεις περίπου 1.000 ατόμων με άσθμα, Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες για επιδείνωση στα συμπτώματα της αναπνευστικής ασθένειας με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα ή καθόλου επεξεργασμένα κρέατα.

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, σύμφωνα με την έκθεση.

Με ποιες ασθένειες συνδέεται η υπερβολική κατανάλωση αλλαντικών

Τα αλλαντικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χημικές ουσίες (νιτρώδη), προκειμένου να μπορούν να διατηρούνται για πολύ καιρό αναλλοίωτα. Γενικά, πρόκειται για κρέατα που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο και για άλλες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας . Επιπλέον, πρόσφατα, ταξινομήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως τροφές που προκαλούν καρκίνο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ Zhen Li.

“Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό όσον αφορά τη διάδοση των γνώσεων σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες του επεξεργασμένου κρέατος από την ερευνητική κοινότητα προς το κοινό”, δήλωσε ο Li, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Inserm Paul Brousse, στην περιοχή Villejuif της Γαλλίας.

Τι ισχύει με το άσθμα

Ο Li προειδοποίησε ότι αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση αλλαντικών επιδεινώνει το άσθμα, παρά μόνο ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στα δύο.

Το άσθμα επηρεάζει 235 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι πιο συνήθεις παράγοντες που προκαλούν έξαρση στο άσθμα είναι τα εσωτερικά αλλεργιογόνα (όπως τα ακάρεα της σκόνης και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων), τα υπαίθρια αλλεργιογόνα (όπως η γύρη και ο καπνός του τσιγάρου) και οι χημικές ερεθιστικές ουσίες στον χώρο εργασίας.

Ο δρ Len Horovitz, ειδικός πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, δήλωσε σχετικά: “Αν και δεν γίνεται να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα (σ.σ. από αυτήν τη μελέτη), φαίνεται όντως να υπάρχει συσχέτιση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων του άσθματος και των επεξεργασμένων κρεάτων και αλλαντικών”. Να σημειωθεί ότι ο δρ Horovitz δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Και πρόσθεσε: “Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι το αλάτι ή τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα κρέατα, το οποίο μπορεί να ευθύνεται για το φαινόμενο αυτό”.

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο δρ Li και οι συνεργάτες του συνέλεξαν στατιστικά δεδομένα για περισσότερα από 2.000 άτομα που έλαβαν μέρος σε μια άλλη γαλλική μελέτη και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των ανθρώπων με άσθμα και των στενών συγγενών τους για περισσότερο από 20 χρόνια.

Η επιστημονική ομάδα επικεντρώθηκε σε 971 άτομα για τα οποία έλαβαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή τους, το σωματικό τους βάρος, τις εξάρσεις των συμπτωμάτων του άσθματος, καθώς και άλλα δημογραφικά δεδομένα, μέχρι την περίοδο 2011-2013.

Η διατροφή τους αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων όπου καταγραφόταν η συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση αλλαντικών, όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα και το σαλάμι. Η κατανάλωση αλλαντικών θεωρήθηκε χαμηλή για μια ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα, μέση για μία έως τέσσερις μερίδες την εβδομάδα και υψηλή για τέσσερις μερίδες και πάνω την εβδομάδα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ερωτηματολόγια που συγκέντρωσαν σε δύο χρονικά σημεία: εκείνα για την περίοδο 2003-2007 και εκείνα για την περίοδο 2011-2013.

Πηγή: https://consumer.healthday.com/respiratory-and-allergy-information-2/asthma-news-47/cured-meats-could-aggravate-asthma-study-suggests-718020.html

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ